I iz Varaždina zaštitni viziri za medicinsko osoblje uz pomoć 3D pisača

vv / dalmatinski potal | 25.3.2020. u 01:28h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

I u Varaždinu su se priključili pozivu studenta splitskog FESB-a Slavena Damjanovića za izradu zaštitnih vizira za medicinsko osoblje uz pomoć 3D pisača, a po uzoru na primjer u Češkoj.

-Podržavajući svakodnevne hvalevrijedne napore svih naših varaždinskih liječnika i medicinskog osoblja u borbi protiv korone, Ctk se priključio akciji izrade medicinskih zaštitnih maski. 3D printer ovoga će puta odraditi humanitarnu notu, te nadamo se, pomoći našim liječnicima u očuvanju njihova zdravlja s obzirom na izloženost rizičnom virusu, navodi se na FB objavi Centra tradicijske kulture.

Inicijativa Damjanovića, koji je već isporučio vizire KBC Split, odlično je odjeknula. Već u 24 grada, među kojima je i Varaždin, više od 120 3D pisača izrađuje vizire za svoje bolnice, a inicijativu je podržao i Hrvatski studentski zbor.

-Ideja je da svaki grad izrađuje vizire za najbližu medicinsku ustanovu. Slaven Damjanović napravio je vizir po uzoru na strane modele, ali ga je pojednostavio kako bi ga bilo lakše izraditi u velikom broju primjeraka. U ovom trenutku sa svim raspoloživim kapacitetima realno je očekivati proizvodnju od 600 vizira dnevno', rekao je Dražen Barić iz Hrvatskog studentskog zbora za Dalmatinski portal.