Prva školska televizija Foto: Krešimir Đurić

FOTO Uloženo više od milijun kuna u Prvu školsku televiziju na Elektrostrojarskoj školi Varaždin

| 21.11.2017. u 13:51h | Objavljeno u Društvo

- Ovo je fascinantno. Naše lokalne televizije koje su po objektivnoj procjeni struke među najboljima u Hrvatskoj, su virtualne studije uvele prije dvije godine, a istovremeno su ih dobili i ovi mladi ljudi. Imaju prvorazrednu tehniku, prvorazrednu montažu i vrhunski zvuk. To imaju od prvog razreda i u četiri kurikuluma - rekao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić na današnjoj demonstraciji i službenom otvorenju Prve školske televizije, jedinstvene televizije na kojoj rade učenici Elektrostrojarske škole.

Televizija djeluje u okviru Centra izvrsnosti iz hrvatskog jezika u Elektrostrojarskoj školi, a u potpunosti je opremljena opremom za pretprodukciju, snimanje i montažu, odnosno za rad u svim fazama izrade kraćih i dokumentarnih filmova, kao i snimanje nastavnih materijala poput pokusa i vježbi.

- Danas ste mogli vidjeti svu audio-vizualnu opremu u vrijednosti većoj od milijun kuna. Ono što je najvažnije je da smo mi kroz razne projekte i razna ulaganja educirali i ljude. To je važno, jer što će vam novi auto, Mercedes ili Ferrari, ako nemate nekoga tko ga zna voziti. Ovo je fantastična priča. Učenici ovdje uče kroz rad i ovo je jedan pravi primjer kurikularne reforme gdje smo školu okrenuli naglavačke - rekao je ravnatelj Elektrostrojarske škole, Igor Kos.

Od ukupnog iznosa od milijun kuna, 65 posto ili 674.057 kuna izdvojila Varaždinska županija, a ostala sredstva osigurana su putem projekta provedenog u suradnji sa Zakladom za djecu Hrvatske, putem ESF projekta „Novi kurikulumi“, projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok je škola sama uložila oko 50 tisuća kuna u projekt.

- Već par godina se stvarala ideja o školskoj televiziji na Elektrostrojarskoj školi i sada su se stvorili neki preduvjeti nabavkom nužne opreme da naši učenici koji se školuju za medijske tehničare i polaznici Centra za izvrsnost za hrvatski jezik počnu raditi na edukacijskom programu i da sami proizvode vlastiti materijal - rekao je Tibor Bün, profesor stručnih predmeta na Elektrostrojarskoj školi i jedan od voditelja Prve školske televizije.

Program Prve školske televizije se može pratiti na jednom od kanala Magic telekoma, iako trenutno ne proizvode puno materijala, nadaju se da će se s vremenom sve škole u Hrvatskoj sa sličnim projektima umrežiti.

Galerija slika