Dječja olimpijada - varaždinski projekt koji je prihvatila cijela Hrvatska

Marijan Hižak | 3.5.2021. u 12:43h | Objavljeno u Sve te godine

Kada je 2000. godine u Varaždinu tadašnji ravnatelj SC „Sloboda“ Drago Posavec organizirao lokalno natjecanje za djecu vrtićke dobi pod nazivom „Mala olimpijada dječjih vrtića“, nije ni sanjao kakav će kotač pokrenuti, niti je mogao predvidjeti da će se njegova ideja u međuvremenu pretvoriti u svehrvatsku manifestaciju u kojoj svake godine sudjeluju djeca vrtićke dobi iz svih krajeva Hrvatske.

posavec_drago.jpg

Drago Posavec

Kotač dječjeg veselja i neopisive sreće pokrenut na varaždinskoj „Slobodi“ još jače se je zavrtio tri godine kasnije, zahvaljujući još jednom Varaždincu, Josipu Čopu, tajniku Hrvatskog olimpijskog odbora. Čop je na „prvu“ prepoznao veliku vrijednost varaždinske ideje za promociju sporta i bavljenja sportom kod predškolske djece. Na njegov poticaj HOO podupire projekt dječje manifestacije, a od 2003. godine i preuzima njezinu organizaciju i pokroviteljstvo pod novim imenom - „Olimpijski festival dječjih vrtića Hrvatske“.

U proteklih dvadesetak godina mala varaždinska „Dječja olimpijada“ u kojoj je sudjelovalo šest gradskih vrtića prerasla je u danas istinski sportski projekt koji svake godine okuplja preko petnaestak tisuća djece vrtićke dobi iz 350-ak vrtića, 40-ak gradova i 20-ak županija. Iznesene brojke zaista zvuče impresivno, ukazujući da je “Olimpijski festival dječjih vrtića” naišao na plodno tlo u cijeloj Hrvatskoj. „Mala olimpijada dječjih vrtića“ nikada ne bi zaživjela da je od prvog trena nisu zdušno podržale odgajateljice iz varaždinskih dječjih vrtića.

U međuvremenu, ne računajući na trenutni zastoj nastao slijedom pandemije, “Olimpijski festival dječjih vrtića” je izrastao u pravi dječji projekt koji se čuje, vidi i srcem osjeća širom naše zemlje. Izuzetno je bitno da djeca u predškolskoj dobi na ispravan način dožive ljepotu i vrijednosti bavljenja sportom. Pothvat „Olimpijski festival dječjih vrtića“, osim što promiče zdrav život i bavljenje sportom, kod djece razvija i pozitivne životne vrijednosti bazirane na olimpijskim vrijednostima. Upravo tim pozitivnim ozračjem i plemenitim ciljevima „Olimpijski festival dječjih vrtića“ svake godine plijeni pažnju šire javnosti.

varazdin_olimpijski_festival_2.JPG

Službeno paljenje olimpijske vatre na „Olimpijskom festivalu dječjih vrtića“

Neki dan sam susreo idejnog začetnika „Male dječje olimpijade“ Drageca Posavca. Podsjetio sam ga da je prošlo dvadeset godina od realizacije njegove lucidne ideje koja je oplemenila hrvatski i varaždinski sport. S oduševljenjem se je prisjetio tih svibanjskih dana kada se je sportski centar „Sloboda“ pretvarao u grad iz bajke. Oazu dječjeg šarenila, majica, zastavica i balona svih mogućih boja. Djeca su u zabavnim igrama na daljinu, brojeći sekunde i trčeći za loptom uz ciku i viku gromoglasnog navijanja roditelja svake godine u svibnju oživjela cijeli grad.

varazdin_olimpijski_festival_3.JPG

Službeni mimohod dječjih vrtića na „Olimpijskom festivalu dječjih vrtića“

Posavec mi je u jednom dahu ispričao kako mu je najzahtjevniji organizacijski zadatak u dugogodišnjoj sportskoj karijeri bio vezan baš uz „Olimpijski festival dječjih vrtića“. Na njegov prijedlog 2006. godine po prvi puta je organizirano završno natjecanje „Olimpijskog festivala dječjih vrtića“. Na završnicu je došlo 640 predškolaca iz 16 hrvatskih gradova i županija, što je samo kapljica u moru od ukupno 13.680 djece iz 34 gradova koji su te godine sudjelovali u projektu. Na završno natjecanje u Varaždin stigli su predstavnici Grada Vukovara, Karlovačke županije, Ličko-senjske županije, Primorsko-goranske županije, Grada Zagreba, Osječko-baranjske županije, Grada Trogira, Zadarske županije, Grada Križevaca, Požeško-slavonske županije, Grada Zaprešića, Grada Vinkovaca, Virovitičko-podravske županije, Zagrebačke županije, Grada Koprivnice. Grad Varaždin je na natjecanju predstavljao dječji vrtić „Bajka“.

varazdin_olimpijski_festival_1.JPG

Detalj iz natjecanja na „Olimpijskom festivalu dječjih vrtića“

Iznimna odgovornost bila je voditi brigu o tako velikom broju tuđe djece predškolske dobi. Nema veće bojazni u životu od straha da se djetetu nešto ne desi, a bdjeti nad organizacijom u kojoj sudjeluje preko šeststotinjak djece krhke dobi predstavljao je iskonski pritisak. Osim brige da samo natjecanja prođe u redu, trebalo je za djecu iz udaljenijih gradova i županija organizirati noćenje i prehranu. Stvar su opet spasile vrijedne „tete“ osiguravši za djecu spavanje i obroke u varaždinskim vrtićima. Veliko finale „Olimpijskog festivala dječjih vrtića“ završilo je u najboljem redu. Roditelji su bili oduševljeni. Djeca su iz Varaždina otišla nasmijana i vesela, svaki sa svojom medaljom, puna prekrasnih dojmova.

Na smijeh, veselje i boravak malih šampiona iz 2006. u Varaždinu podsjeća nas danas tada posađenih 16. stabala jasena uz ogradu glavnog ulaza u SC „Sloboda“.

Označeno u