Hrast: Što stoji u pozadini dosad najniže komunikacijske razine gradonačelnika Habuša?

V.V. | 27.9.2016. u 18:35h | Objavljeno u Aktualno

Nakon današnje konferencije za medije na kojoj je Goran Habuš, predsjednik varaždinske podružnice HNS-a i varaždinski gradonačelnik pozvao varaždinske gradske vijećnike da se okane politikanstva te prihvate rebalans proračuna, Ladislav Ilčić i Krunoslav Burek, vijećnici Hrasta u Gradskom vijeću Grada Varaždina obratili su se novim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Gradonačelnik se, nakon što nije prošao njegov prijedlog rebalansa i nakon presude Visokog trgovačkog suda, dosad najtežim riječima obrušio na vijećnike Gradskog vijeća. Hrast svakako izraze poput "kriminalac", "varaždinsko podzemlje" ili " najlošiji vijećnici do sad" smatra neprimjerenim, nekulturnim i neprihvatljivim za javno političko djelovanje. Za nas sudjelovanje u radu gradskog vijeća predstavlja čast i odgovornost. Svatko od nas je moralni subjekt, što znači da je sposoban donositi odluke, slobodno djelovati i biti odgovoran za svoje odluke i čine prema onima koji su nas izabrali. Ako ne prihvatimo prijedlog gradske uprave i gradonačelnika - to ne znači automatski da smo neodgovorni i loši kao što to u svojoj izjavi implicira gradonačelnik.

No, zašto je gradonačelnik zadnje vrijeme tako agresivan?

1) Hrast je prije nekoliko mjeseci jasno otvorio pitanje i dobio vrlo jasan odgovor - gradonačelnik nema većinu u Gradskom vijeću. Njegova politika nema izborni legitimitet u Vijeću jer su mu izabrani vijećnici okrenuli leđa. Gradska uprava ne funkcionira dobro. Taj nedostatak uobičajene stabilne demokratske većine gradonačelnik "nadoknađuje" različitim efektima - "spontanim" prosvjedima građana (iako ih otkriva narančasta boja transparenata), pismima "zabrinutih" anonimnih građana i sl. - a sve kako bi pokušao pridobiti kojeg oporbenog vijećnika da glasuje za njegov prijedlog. I dok SDP i HNS u Hrvatskom saboru, bez obzira o kako važnoj temi se radilo, koriste svaku priliku da napuste sabornicu, čim nanjuše da vladajući trenutno nemaju kvorum - gradonačelnik oštro napada vijećnike Gradskog vijeća koji ponekad zbog svojeg redovitog posla trebaju napustiti sjednicu Gradskog vijeća.

2) Gradonačelnik Habuš je presudu Visokog trgovačkog suda nazvao svojom velikom pobjedom. Što je to gradonačelnik dobio? Uspio je nakon godina truda, što svojeg, što cijele gradske uprave, što odvjetnika kojeg je, prema našem saznanju, grad plaćao oko 2 milijuna kuna godišnje, zaustaviti način rješavanja bala na način koji je osmislio bivši gradonačelnik Čehok. Evo kratke računice što taj način donosi - početna cijena 1280 kn po toni. Varkom si može odbiti PDV čime dolazimo na 1024 kn po toni. Za cca 100.000 tona to je 102 milijuna kuna. Za 70.000 tona Fond je bio spreman platiti 40 milijuna kuna. Obzirom da Fond plaća određen postotak, realno je bilo za očekivati da će za 100.000 tona Fond platiti oko 58 milijuna kuna. Nama preostaje 44 milijuna. G. Patafta je javno rekao da je spreman spustiti cijenu, jednako kao što je to sad učinio g. Pripuz. Analogno, kad bi cijena pala za 20%, ostalo bi nam za platiti oko 35 milijuna. Sedam milijuna je već plaćeno kao avans grupi T7. Ostalo bi nam za platiti oko 28 milijuna. Pomislimo i na to da Grad ne bi trebao, da je te bale u međuvremenu već zbrinuo, platiti Biotehnološkom parku odštetu u visini od 5,6 milijuna kuna. Zaključno, gradonačelnik svojom velikom pobjedom smatra to što je uspio spriječiti rješenje koje bi građane Varaždina koštalo manje od 30 milijuna kuna i istovremeno nudi "jako jeftino rješenje" koje bi nas koštalo 80 milijuna kuna. Istovremeno, on je bio jedini čovjek u Hrvatskoj koji je sporio zakonsku mogućnost (hitnost) prema kojoj je "Čehokovo" rješenje bilo moguće. Možemo li misliti da je novo, "Habuševo" rješenje potpuno u skladu sa zakonom? Pa već i Ministarstvo i Fond smatraju to rješenje protuzakonitim. Osim toga, uz to rješenje nećemo dobiti sufinanciranje Fonda. Prošla tri ministra zaštite okoliša nisu podržali "Habuševo" rješenje. Mislite li da će Vlada odobriti zaduženje grada Varaždina koje ne podržava Ministarstvo?

I dok za gradonačelnika Habuša veliku pobjedu predstavlja presuda Visokog trgovačkog suda, za građane Varaždina velika će pobjeda biti kad se uspijemo riješiti bala i to po najjeftinijoj cijeni. Kako bismo to zajednički postigli, pozivamo gradonačelnika da se postavi politički odgovorno. Da - politički. Jer, politika je časna dužnost predstavljanja građana koji su nas izabrali i njihovih interesa. Vjerujem kako bi dobar, kvalitetan i kulturan dijalog mogao biti prvi korak, ali i put za dobre odluke u Vijeću od kojih će koristi imati svi građani grada Varaždina.

Ladislav Ilčić i Krunoslav Burek, vijećnici Hrasta u Gradskom vijeću Grada Varaždina

Vezana vijest: Habuš pozvao vijećnike da se okane politikanstva i prihvate rebalans proračuna