Postavljanjem pješačke rute i završnom konferencijom zaključen EU projekt CityWalk

Napisao/la: -

U palači Herzer danas je održana završna konferencija projekta CityWalk sufinanciran iz programa Europske unije - Interreg Danube Transnational Programme 2014-2020, ukupne vrijednosti od 2,4 milijuna eura. Grad Varaždin za provedbu projekta dobio je nešto više od 160 tisuća eura, a na konferenciji su predstavljene aktivnosti implementirane tijekom razdoblja od 2017. do danas.

Projekt je trajao 30 mjeseci, a Varaždin je u njemu sudjelovao kao partner uz još 17 partnerskih gradova iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunjske, Bugarske, Češke, Austrije i Srbije.

Osnovni cilj projekta je poboljšanje ključnih uvjeta pješačenja kao sredstva urbane mobilnosti. Povećanje emisije stakleničkih plinova i prometna zagušenja negativne su posljedice urbanizacije, a proizlaze iz neučinkovitih i neodrživih sustava javnog prijevoza. Ključni izazov u gradovima je poboljšanje sustava prijevoza prihvatljivog za okoliš.

Učinkoviti sustav urbanog prijevoza s naglaskom na aktivne oblike transporta, posebno hodanja, pomaže gradovima u Dunavskoj regiji da identificiraju prepreke i implementiraju plan da se one riješe.

Damir Mikulić, pročelnik Upravnog odjela Grada Varaždina za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša kaže da su partneri na projektu posebice istaknuli uspješnost Grada Varaždina u ovom projektu.

- Naglasak je na pješačenju, korištenju bicikala i javnog prijevoza, a sve u cilju smanjenja prijevoza osobnim automobilom, smanjenja emisije ugljičnog dioksida i razine buke. Projekt je prvenstveno usmjeren na domicilno stanovništvo, ali i sve one koji posjećuju grad. Mislim da smo kao Grad bili uspješni u projektu jer i glavni projektni partner kaže da je Varaždin najbolji u realizaciji projekta. Provedeno je ono što se vidi na terenu, a u gradu Varaždinu je to postavljanje LED rasvjete na pješačke prijelaze u Vrazovoj ulici. Postavljeni su stalci za bicikliste u cilju poboljšanja bicklističkih uvjeta u gradu i postavljena je pješačka ruta CityWalk u suradnji s Turističkom zajednicom, a sastoji se od devet putokaznih mjesta - rekao je Mikulić uoči konferencije.

Također ističe da je napravljen plan održive urbane mobilnosti kao budući cilj kako bi grad morao izgledati u cilju održive mobilnosti. U tom su planu stručnjaci definirali što bismo sve i kako trebali napraviti, a ono što je najbitnije je poboljšanje svih prijevoza pa tako i javnog prijevoza i poboljšanje uvjeta pješačenja i bicikliranja.

IMG_20190524_110950_1.jpg
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.