Djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumično odabranim osobama iz telefonskog imenika

vv | 25.4.2024. u 09:12h | Objavljeno u Društvo

Osnovna škola Šemovec nastavlja sa svojim dugogodišnjim sudjelovanjem na međunarodnom Erasmus+ projekt „p. s. Pokreni solidarnost“. Škola uz još 24 osnovne i srednje škole iz Hrvatske sudjeluje na projektu koji kod nas prevodi Centar za mirovne studije u Zagrebu. Centar za mirovne studije je nevladina, neprofitna organizacija koja promiče nenasilje, ljudska prava i društvenu promjenu povezujući obrazovanje, istraživanje i aktivizam.

Uz Hrvatsku, u projektu sudjeluju učenici i učitelji iz drugih europskih zemalja, poput Francuske, Španjolske, Slovenije, Italije i Poljske. Projekt „p. s. Pokreni solidarnost“ temelji se na vrlo jednostavnoj zamisli: poruka u boci. Naime, djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumično odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice.

Na svakoj od tih razglednica stoji fotografija i poruka solidarnosti osmišljena na radionici pisanja s društvenom tematikom koju su učenici s mentorima detaljno obradili. To je njihova jednostavna poruka starijima o tome kako bismo se trebali jedni prema drugima odnositi kako bi svijet bio bolje mjesto življenja za sve nas bez obzira na nacionalnost, boju kože, spol i ostale nevažne društvene identifikacije.

Primatelji razglednice se pozivaju na odgovor putem odvojene kartice koja se šalje natrag u ured koordinacijske organizacije, Centra za mirovne studije. Organizacija odgovore prosljeđuje učeniku ili učenici koja je poslala razglednicu. Fotografije su odabrane s ciljem podizanja svijesti o različitostima u našem društvu između mladih i primatelja razglednica.

Još jedan cilj je potaknuti mlade na raspravu o diskriminaciji, rasizmu, mentalnom zdravlju, klimatskim promjenama, ženskim prava te razmišljanje o vlastitim predrasudama i pogledima na izbjeglice, mlade, obitelj, siromaštvo, prava djece, društveni aktivizam i pluralizam, međugeneracijske odnose i drugo.

Centar za mirovne studije se već dugi niz godina zalaže za kvalitetno uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u škole u Hrvatskoj čime bi se svim učenicima i učenicama pružila mogućnost za razvoj njihove građanske kompetencije - znanja i stavova prema određenim društvenim i političkim temama te vrijednosti i ponašanja, koji uključuju spremnost za aktivno sudjelovanje u životu, kako lokalne zajednice, tako i globalno.

Aktivnosti „p. s. Pokreni solidarnost!“ kreiraju prostor za rad na svim spomenutim razinama. Cilj je osim razvoja građanske kompetencije mladih, motivirati škole da počnu aktivnije komunicirati sa svojim lokalnim zajednicama, da postanu mjesta razmjene ideja i mjesta susreta. Posebnost Osnovne škole Šemovec jest da je među rijetkim školama u kojima se spomenutim temama bave svi razredni odjeli, od prvog do osmog razreda, sukladno uzrastu učenika.

Galerija slika