Veliko dvorište, parkić u šumi i ribnjak - sve o novom vrtiću u Otok Virju

| 23.4.2024. u 15:21h | Objavljeno u Aktualno

U mjestu Otok Virje u Općini Cestica upravo traju završni radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića ‘’Medo’’, investicije obitelji Barukčić. Razgovarali smo s Dajanom Barukčić, voditeljicom vrtića, koja kaže kako joj je oduvijek bila želja raditi s djecom. Trenutno radi u Zagrebu, pa je samim time poticaj još veći, jer se želi vratiti u rodni kraj. U novom vrtiću će se učiti njemački jezik, a djeca će raditi prema elementima Montessori pedagogije.

Vrtić će moći primiti otprilike 140 djece, formirat će se dvije dobno mješovite jasličke skupine i tri vrtićke mješovite skupine. Uz to, ističe Dajana, cilj je verificirati i program predškole. Cjelokupni objekt sastoji se od zbornice za odgajatelje, ureda ravnatelja i pedagoga, posebne sobe za medicinsku sestru, spavaonice, odgojno obrazovnih soba sa garderobama i izlazom na terase i dvorište, kao i prostora za tehničko osoblje te kuhinje, ali i višenamjenske dvorane koja služi za sport, ali i različite predstave. S obzirom da će se učiti njemački jezik, vrtić ima i posebnu sobu u kojoj će se učiti strani jezik.

- Vrlo nam je važan boravak na otvorenom. Imamo veliko dvorište, pokraj vrtića je i šuma koja će se pretvoriti u mali parkić. Pokraj vrtića nalazi se i ribnjak. Smatramo da je boravak na otvorenom izrazito važan za razvoj motoričkih i kognitivnih sposobnosti kod djece. U dvorištu vrtića imamo sjenicu gdje će djeca moći dodatno istraživati – govori nam Dajana.

Što se pak tiče elemenata Montessori pedagogije, u njoj djeca koriste različite materijale pomoću kojih uče. Uz to, Dajana ističe kako je kod te metode vrlo važna i sloboda, djeca sama biraju čime će se baviti, pa tako mogu birati između materijala vezanih uz matematiku, jezik, prirodu, senzomotoriku ili vježbi iz praktičnog života.

- Vrlo važna je i okolina u kojoj se djeca nalaze i odgajatelj koji će pripremiti tu okolinu. Okolina mora biti poticajna i primjerena djeci, kako bi mogli razvili sve svoje potencijale. Mi ćemo se zato potruditi da već unaprijed pripremimo okolinu s materijalima – govori nam Dajana i dodaje kako će upisi krenuti uskoro, čim se dobe sve potrebne dozvole.

Označeno u
Galerija slika