Zatvor u Varaždinu se proširuje - osam ponuda za izgradnju aneksa

vv | 1.10.2024. u 15:46h | Objavljeno u Aktualno

Ministar Habijan najavio izgradnju standardiziranih modularnih aneksa za Zatvor u Varaždinu, kao i za Kaznionicu u Lipovaci-Popovači

 Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan održao je u utorak, 1. listopada, u prostorijama Studentskog centra u Dubrovniku, konferenciju za medije na kojoj je predstavio velike projekte kojima će Ministarstvo odgovoriti na izazove prekapacitiranosti hrvatskih zatvora i kaznionica.

Osim toga, povod za konferenciju za medije bio je i kolegij ministra Habijana s upraviteljima/icama kaznenih tijela, odgojnih zavoda i centara koji se održao u ponedjeljak, 30. rujna i utorak, 1. listopada s ciljem unaprjeđenja radnih procesa i osiguranja što boljih radnih uvjeta zaposlenih u zatvorskom sustavu.

- Svjesni smo stalne prenapučenosti u kojoj se nalaze svi naši zatvori i dvije naše najveće kaznionice zatvorenog tipa u Glini i Lepoglavi,“ kazao je ministar Habijan dodavši kako je tijekom dvodnevnog kolegija nazočne upravitelje upoznao s aktivnostima Ministarstva na rješavanju ovoga problema.

Nakon analize tržišta i izrade projektnog zadatka raspisana je javna nabava te je prošlog tjedna u Ministarstvu zaprimljeno ukupno osam ponuda za izgradnju standardiziranih modularnih aneksa u Zatvoru u Varaždinu i Kaznionici u Lipovici – Popovači.

- Pred nama je faza evaluacije pristiglih ponuda i ugovaranje. Ugovor će obuhvaćati izradu projektne dokumentacije i građenje" izjavio je ministar Habijan.

Foto_1.jpeg

Iako se radi o modularnim objektima, cijeli proces implementacije trajat će između 18 i 20 mjeseci zbog formalno-pravnih aspekata, kao što su izdavanje dozvola, odobravanje projektne dokumentacije i slično.

- Što se tiče velikih projekata, pripremljen je tripartitni sporazum s predstavnicima Ličko-senjske županije i općine Perušić, kojim će započeti prvi značajni koraci u realizaciji dugoročnog projekta izgradnje nove kaznionice u Ličko-senjskoj županiji“ izjavio je ministar.

Ministar Habijan osvrnuo se na alternativne načine izvršavanja kazneno-pravnih sankcija, poput elektroničkih narukvica, te je apelirao na sve dionike u ovom procesu da se takve metode češće koriste kako bi se smanjila prenapučenost zatvora.

Foto_3.jpeg

Ministar Habijan dotaknuo se i nepovoljnih demografskih trendova koji se odražavaju kroz prosječnu dobnu strukturu službenika zaposlenih u pravosudnom sustavu.

- Iz tog razloga ćemo svakako nastojati da se naši redovi podmlade i to ne samo u okviru Odjela osiguranja za koje se redovito raspisuju natječaji za prijam vježbenika, već i u svim ostalim ustrojstvenim jedinicama u kaznenim tijelima koje je potrebno popuniti dovoljnim brojem strukovnih učitelja, službenika tretmana, službenika medicinske struke kao i svih ostalih službenika. U okviru naših nadležnosti radit ćemo na tome da se ponovno u sistematizacijama ustroje vježbenička radna mjesta koja će privući mlade ljude u državnu službu,“ najavio je ministar Habijan.

Uz navedeno, na kolegiju su raspravljane i sljedeće teme: jačanje ljudskih potencijala kaznenih tijela, sigurnosni izazovi povezani sa stanjem zatvorske infrastrukture, „Zeleni zatvori,“ demografski izazovi vezani uz rastući broj starijih i bolesnih zatvorenika, mentalno zdravlje zatvorenika, dostupnost rehabilitacijskih programa i pripreme zatvorenika za povratak u društvu.

Foto_2.jpeg