BOLEST S TISUĆU LICA Ne treba se predati, nego pogledati što možemo napraviti Foto: Krešimir Đurić

BOLEST S TISUĆU LICA Ne treba se predati, nego pogledati što možemo napraviti

| 30.9.2024. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Uvijek se moramo malo gurnuti izvan te naše zone komfora da bismo nešto napravili, ističe Vjeko Mutavčić

Multipla skleroza (MS) je kronična autoimuna upalna bolest središnjeg živčanog sustava, koja se najčešće javlja između 18. i 50. godine života. Osnovna karakteristika multiple skleroze je dominantna upala mijelinske ovojnice živaca, a ovisno o lokalizaciji i opsegu, nastaje oštećenje motorike (poremećaj kretanja i sl.), oslabljen je osjet, smanjuje se vidna oštrina i dr.

Kako bi podigli svijest o MS te informirali javnost o izazovima socijalnih barijera i stigme vezanih uz MS, Društvo multiple skleroze Varaždinske županije u suradnji sa županijskim Savjetom za zdravlje i ove je godine 26. rujna obilježilo Nacionalni dan multiple skleroze.

>> Nacionalni dan multiple skleroze: "Brojke su alarmantne, bolest se javlja u sve mlađim dobnim skupinama"

Među oboljelima je i Vjeko Mutavčić, 31-godišnjak rodom iz Privlake kod Vinkovaca, kojeg je nakon fakulteta ljubav dovela u Varaždin. Od multiple skleroze obolio je u trećem razredu srednje škole, a prvi simptom bio mu je oslabljen vid.

- Sjedio sam u dnevnom boravku s roditeljima i vidio sam dvije osobe, ali nisam mogao razaznati tko je tko. Kroz ovih 12-13 godina simptomi su polako napredovali - od početne utrnulosti desne noge i desne ruke, preko teškog hodanja i štake, a sada sam u kolicima – ispričao nam je Vjeko.

No, nije se predavao pa je nakon srednje škole završio i fakultet, na kojem je upoznao i svoju suprugu, Varaždinku Petru, koja također ima MS.

- Oboje smo studirali na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji i moram istaknuti veliku podršku svih na fakultetu. Moja supruga isto ima MS i nas dvoje bismo jako teško završili faks da nije bilo tog velikog razumijevanja i prilagodbe osoblja fakulteta – istaknuo je.

Najvažnija je podrška

Podrška obitelji i okoline od nemjerljive je važnosti za sve oboljele.

- Obitelj mi je od početka pružala apsolutnu podršku. Kad sam rekao da želim u Opatiju na fakultet, roditelji me nisu nimalo kočili, a isto je bilo i kod moje supruge. Nije bilo sumnje hoćemo li mi to moći. Mislim da mi, osobe s invaliditetom, osobito s MS, jako puno možemo u životu, ali ako imamo podršku – kaže Vjeko.

- Uvijek ističem da bolest jest problem i da je teško, međutim, ne treba se predati, nego treba pogledati gdje smo i što možemo napraviti. Uvijek se moramo malo gurnuti izvan te naše zone komfora da bismo nešto napravili – poručio je.

Nakon fakulteta preselio se u Varaždin. Zbog bolesti ne može raditi, a supruga Petra radi na pola radnog vremena.

Koje prednosti oboljelima donosi članstvo u Društvu multiple skleroze i što dr. Spomenka Kiđemet-Piskač kaže o samoj bolesti te simptomima, kako onim vidljivima, tako i nevidljivima, od kojih su neki i tabu-tema, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...