Međunarodni dan starijih osoba proslavljen tradicionalnim mimohodom te pjesmom i plesom

vv | 1.10.2024. u 13:27h | Objavljeno u Aktualno

Vesela i raspjevana atmosfera vladala je jutros u središtu Grada Varaždina gdje su već tradicionalno članovi Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije organizirali mimohodom varaždinskim ulicama i trgovima te su na taj način obilježili Međunarodni dan starijih osoba.

Dobro raspoložene i vesele umirovljenike ispred Županijske palače dočekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji im je čestitao njihov dan poželjevši im prije svega puno radosti i veselja.

- Danas već tradicionalno obilježavam Međunarodni dan starijih osoba te tom prilikom želim istaknuti kako na području Varaždinske županije je svaka peta osoba starija od 65 godina. Ti ljudi su gradili naše općine i gradove, Varaždinsku županiju i upravo zbog njih, njihovog rada, mi smo jedan od najnaprednijih krajeva Republike Hrvatske. Upravo stoga, Županija vodi posebnu brigu o njima. Redovito surađujemo sa svim njihovim udrugama, jako dobru suradnju njegujemo sa Savezom, a u županijskom proračunu izdvajamo određena sredstva. Županija je prije nekoliko mjeseci krenula u program „Županija – prijatelj zlatne dobi”, gdje nam je želja da u jednom dokumentu navedemo sve što Županija sada pruža našim građanima starije dobi, a zatim slijedi određivanje ciljeva. Prema našim najstarijim stanovnicima moramo imati jednaki odnos kao i prema našim najmlađima jer oni to naprosto zaslužuju- rekao je župan podsjetivši kako je prije tjedan dana na zgradi Županijske palače postavljena ploča „Varaždinska županija – prijatelj djece”.

-Moram naglasiti kako ovih dana krećemo u projekt informatičkog opismenjivanja, odnosno obrazovanja starijih osoba i u sljedećih mjesec dana krenut ćemo s prvim grupama u Varaždinu, Ivancu, Ludbregu i Novom Marofu. Grupe će biti formirane od 15 do 20 umirovljenika, odnosno starijih osoba, a ukoliko se to pokaže kao dobar projekt, iduće godine ćemo svima omogućiti pohađanje tog tečaja-zaključio je župan.

Nevenka Kobal predsjednica Udruge umirovljenika Grada Varaždina je istaknula kako Savez umirovljenika broji 32 udruge na području Varaždinske županije, a u županiji živi sedam i pol tisuće umirovljenika.

- Okupili smo se u organizaciji Saveza umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije da na ovaj lijepi način obilježimo Dan starijih osoba. Obraćamo se prije svega mladim ljudima na koje apeliram da malo više počinju cijeniti starije generacije. Okupljeni u svojim udrugama redovito se družimo, zaista smo društveno aktivni , sudjelujemo u mnogim manifestacijama.

Inače, Međunarodni dan starijih osoba obilježava se svake godine 1. listopada kako bi se upozorilo da se društva moraju prilagoditi potrebama umirovljenika i osoba starije životne dobi kojih je svake godine u svijetu sve više.