Ravnatelji strukovnih škola na sastanku s obrtnicima o strukovnom obrazovanju, ali i problemima s kojima se susreću Foto: Obrtnička komora Varaždinske županije

Ravnatelji strukovnih škola na sastanku s obrtnicima o strukovnom obrazovanju, ali i problemima s kojima se susreću

VV | 1.10.2024. u 10:47h | Objavljeno u Aktualno

- Povodom tridesete godišnjice djelovanja Obrtničke komore Varaždinske županije željeli smo našim dugogodišnjim suradnicima i partnerima zahvaliti te ih potaknuti na još bolju suradnju u budućnosti, kako bismo zajedno dodatno unaprijedili obrazovni proces za obrtnička zanimanja. U našoj županiji aktivno je više od četiri tisuće obrtnika, a veseli nas da iz godine u godinu raste i broj učenika koji se školuju za obrtnička zanimanja. U posljednje dvije godine imamo izvrsnu suradnju sa školama u kojima se školuju naše buduće kolege, a ovo je bila nova prilika da razmijenimo ideje, ali i da razgovaramo o problemima vezanim uz školovanje u obrtničkim zanimanjima. Uz podršku Varaždinske županije i ove godine će se održati projekt "Budi IN" u organizaciji Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin i Komore, kojim nastojimo promovirati obrtništvo te učenike završnih razreda osnovne škole zainteresirati za školovanje za obrtnička zanimanja – istaknuo je na sastanku Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije na jučerašnjem sastanku u Obrtničkoj komori Varaždinske županije s ravnateljima strukovnih škola u Varaždinskoj županiji.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek ustvrdio je kako je Varaždinska županija, samo jedna od četiri u Hrvatskoj, u kojoj nemamo ni jedan obrazovni program za zanimanja koja su suficitarna.

- Naš je cilj da kroz obrazovni proces učenici steknu funkcionalna znanja, stoga je suradnja svih dionika obrazovnog procesa za obrtnička zanimanja iznimno važna. I dalje trebamo razvijati inovacije i kreativnost te učenike poticati da se školuju i za obrtnička zanimanja. Varaždinska županija će u studenom organizirati i Dan obrtništva i strukovnog obrazovanja – naglasio je Huđek.

komora_ravnatelji_2.jpg

Na sastanku, na kojem su bili Stjepan Ostroški, ravnatelj Strukovne škole, Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole, Jasminka Kelemen, ravnateljica Gospodarske škole, Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole, Vesna Vrček, ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec i Dragan Brkić, ravnatelj Srednje škole Arboretum Opeka, istaknuti su i problemi u strukovnom obrazovanju. Oni su ponajprije vezani uz stručnu praksu i kapacitet obrtnika za prijem na stručnu praksu, sve manji broj strukovnih učitelja, posebno inženjera strojarstva i elektrotehnike, međunarodnu razmjenu učenika koji se školuju za obrtnička zanimanja, profesionalno usmjeravanje, ali i programe za djecu s posebnim potrebama.

Dogovoreno je kako Županijska obrtnička komora će zajedno s Varaždinskom županijom i školama u kojima se školuju učenici za obrtnička zanimanja predložiti i strategiju razvoja obrazovanja za strukovna zanimanja te akcijski plan za unapređenje strukovnog obrazovanja.

Na sastanku su najavljene i aktivnosti Obrtničke komore Varaždinske županije vezane uz obilježavanju 30 godine djelovanja. Tijekom listopada će organizirati i dane otvorenih vrata partnera Komore, pa će 9. listopada, od 9 do 12 sati, predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zainteresiranim obrtnicima odgovarati na pitanja i dogovarati daljnju suradnju.