Božinović: Od petka se ublažavaju epidemiološke mjere Foto: VV arhiva / ilustracija

Božinović: Od petka se ublažavaju epidemiološke mjere

VV / hrt.hr | 25.5.2021. u 19:15h | Objavljeno u Aktualno

- Zbog sve bolje epidemiološke situacije u našoj zemlji, od petka se ublažavaju mjere - potvrdio je danas načelnik nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Prema najavama, dopustit će se okupljanja do 100 osoba i održavanje sajmova na otvorenome, dok će se rad ugostiteljskih objekata produljiti do 23 sata, piše hrt.hr.

- Nadamo se da ćemo, uvažavajući posebno interese određenih djelatnosti u Hrvatskoj, biti u mogućnosti donijeti odluku koja bi stupila na snagu u ponoć sa četvrtka na petak - poručio je Božinović.

Kazao je i kako nove osobne iskaznice "u ovom trenutku" neće sadržavati podatke o cijepljenju. Dodao je pritom da je MUP uputio na javno savjetovanje tekst Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica.

- Pustimo da čujemo primjedbe ljudi koji se bave time, možda će biti novih i kvalitetnih prijedloga, ali mislim da definitivno Hrvatska otvara jednu novu eru u digitalizaciji usluga, rekao je Božinović.

Naime, Hrvatski sabor izmijenio je u prosincu Zakon o osobnoj iskaznici, a Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu je uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica, piše hrt.hr. Novi Zakon na snagu stupa 2. kolovoza, a donosi brojne promjene kod osobnih iskaznica.

Novine koje donosi izmjena i dopuna Zakona o osobnoj iskaznici su te da će osobne iskaznice na novom čipu sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (papilarne linije kažiprsta lijeve i desne ruke) u interoperabilnim digitalnim formatima. Rok do kojeg vrijede osobne iskaznice izdane osobama do navršenih 70 godina bit će pet godina. Na poleđini osobne iskaznice, kako stoji u Pravilniku, nalazit će se i prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju, što znači da će se nova osobna moći koristiti umjesto zdravstvene iskaznice.