Strani radnici kreću s učenjem hrvatskog, evo kako će to izgledati

| 25.4.2024. u 08:43h | Objavljeno u Aktualno

Broj stranih radnika u Republici Hrvatskoj doveo je do potrebe za njihovom integracijom, a Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike pripremilo je sustav provedbe i financiranja učenja hrvatskog jezika za strance.

Provedba je započela u sklopu sustava vaučera, a neke škole stranih jezika već upisuju kandidate. Jedna od njih je i Škola stranih jezika ‘Žiger’ koja je također kao aktivan član zajednice za strane jezike sudjelovala u izradi programa za strane radnike. Taj je program, govori nam ravnatelj škole Marko Žiger, namijenjen za strane radnike koji su u Hrvatskoj više od godinu dana.

- To je namijenjeno za one radnike koji su se u Hrvatskoj već malo ‘usidrili’, koji ozbiljnije razmišljaju o ostanku, a dolaze iz četiri sektora koji onda obuhvaćaju i četiri različita programa. To su prerađivačka industrija, prehrambena industrija, graditeljstvo i ugostiteljstvo – rekao nam je Žiger.

Dodaje kako će se za svaki sektor posebno program prilagoditi poslodavcima i radnicima i njihovim potrebama.

- To su neke osnovne fraze koje moraju znati kako bi razumjeli svog poslodavca ili ako su u kontaktu s kupcima ili klijentima da mogu uspješno komunicirati na radnom mjestu. Primjerice, primiti narudžbu gosta u restoranu što je vrlo često problem - govori nam Marko Žiger i poziva sve profesore stranog jezika, ali i hrvatskog jezika da im se jave za potencijalnu suradnju.
Što se pak tiče procesa prijave, prvi korak trebaju napraviti poslodavci i iskazati interes koji je, kažu iz Škole Žiger velik, tako da bi uskoro mogli početi i prvi tečajevi koji će, kaže nam Marko Žiger, biti intenzivni. Nastava će biti od pet do šest sati tjedno, a cilj države je da ih se što brže osposobe za rad i svakodnevni život.

- Smatram da je nešto davno trebalo poduzeti po tom pitanju jer je radnika sve više i mogli smo to riješiti postepeno, iako je puno poslodavaca to riješilo o svome trošku. Imamo ljudi koji već više godina uče hrvatski i već su položili viši stupanj i stekli uvjete za stalni boravak u Hrvatskoj – rekao nam je Marko Žiger.