Varaždin proglašen Europskim gradom stabala 2024.!

vv | 25.4.2024. u 12:38h | Objavljeno u Aktualno

Europski grad stabala 2024. je Varaždin! Odluka je to žirija Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council – EAC), čiji su članovi prošlog mjeseca boravili u Hrvatskoj radi analize naših gradova koji su odabrani za završnicu ovogodišnjeg izbora za prestižnu nagradu The European City of the Trees.

Kako je tom prilikom naglasila Jelena Sekelj, direktorica Parkova, čast je biti već u finalu ovog natjecanja jer to govori da su  prepoznati njihovi napori, ali trud gradske uprave, institucija, škola, vrtića te brojnih pojedinaca koji pomažu brinuti se o drveću i podizati javnu svijest o važnosti njihovog očuvanja.

The European City of the Trees je nagrada koju Europsko vijeće za arborikulturu dodjeljuje od 2007. godine gradovima koji se ističu po kvaliteti u radu sa svojim stablima. Ocjenjuje se i nagrađuje isključivo skrb o urbanim stablima i rad u skladu s preporukama arborističke struke, a ne ostali elementi krajobraznog uređenja urbanih zelenih površina.

Među nagrađenim gradovima prethodnih godina su Antwerp, Meran, Beč, Apeldorn, Trnava, Winterthur, Frankfurt am Main, Tallin, Krakow, Prag i Amsterdam, a sada se među njima našao i Varaždin.

Službeno uručenje nagrade bit će u lipnju, kada će naša zemlja biti domaćin godišnjeg okupljanja članica EAC-a, što je razlog zašto se ove godine kandidati za dodjelu ove nagrade biraju među hrvatskim gradovima.