Održana prva participativna radionica prioritizacije ideja za Dravsku park šumu

vv | 25.4.2024. u 16:06h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskoj palači Herzer, u srijedu, 24. travnja 2024. godine, održana je prva u nizu participativnih radionica u sklopu projekta InterACT Green, čiji je nositelj Grad Varaždin. Radionica je okupila brojne sudionike, građane, ali i predstavnike sportskih klubova i udruga, kojima su rijeka Drava i Dravska park šuma gotovo svakodnevno odredište. Nakon uvodnog predstavljanja projekta kojem je cilj, kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Slađana Miočić, oživjeti prostor Dravske park šume, osmisliti dodatne sadržaje i stvoriti kvalitetnije okruženje za građane i tako ih više približiti ovoj zelenoj oazi nadomak centra grada, uslijedila je zanimljiva radionica po metodi timskog rada koja je rezultirala vrijednim idejama.

Okupljeni su, između ostaloga, predložili regulaciju prometa na prostoru Dravske park šume, pristup rijeci prilagođen za sportove na vodi, vježbalište i učionicu na otvorenom, uređenje biciklističkih staza koje povezuju grad sa šumom i šumski biciklistički poligon, umjetnički sadržaj u skladu s prirodom te brojne druge prijedloge. Radionica, koju je vodila arhitektica Maja Kireta, je poslužila za prioritizaciju ideja koje će biti odlična osnova za provedbu javnog urbanističko-arhitektonsko-krajobraznog natječaja koji će u konačnici definirati uređenje prostora u skladu s Novim europskim Bauhausom. Kako je naglašeno na radionici, kroz realizaciju ovog projekta nastojat će se uskladiti želje i potrebe struke i građana, ali prvenstveno sačuvati prirodno bogatstvo.

Konstruktivna rasprava i angažman sudionika pokazali su velik interes za temu i koliko je prostor Dravske park šume važan za Varaždince, a projekt InterACT Green, vrijedan nešto više od pet milijuna eura, od kojih je 80% bespovratnih sredstava iz programa Europske urbane inicijative, značajan za Grad Varaždin i njegove projekte partnere.

Galerija slika