Reformisti: Štromar oštetio Dom zdravlja za pet milijuna kuna

vv /reformisti | 21.2.2020. u 12:14h | Objavljeno u Aktualno

Nismo namjeravali i nismo za sada otvarali ni ovu u nizu tema kako je radio župan Predrag Štromar, ali nakon besramnog napada Marijana Škvarića, dužni smo javnost upoznati sa činjenicama, navodi se u reakciji REformista Varaždinske županije na istup lepoglavskog gradonačelnika.

- Iako kroz osam godina nisu uložili ni jedne lipe u Dom zdravlja - pa čak ni popravak vodovodnih cijevi u Ludbregu, a o EU projektima da i ne govorimo - uspjeli su 2015.-te godine, usprkos stavu Komore medicinskih biokemičara da je nelogično razdvajanje medicinsko-biokemijskog laboratorija na dvije lokacije, odnodno da ne postoji financijsko opravdanje za otvaranje novog medicinsko-biokemijskog laboratorija, dati u privatnu koncesiju supruzi dotadašnjeg HNS-ovog ravnatelja Doma zdravlja, laboratorij, navode Reformisti te napominju da predvidiva dobit u trajanju 10 godišnje koncesije iznosi 5 milijuna kuna, koju je svojom odlukom župan Štromar oduzeo Domu zdravlja

Nadalje, kako dodaju, dva mjeseca prije odlaska s funkcije Štromar je je prijenos 2 milijuna kuna s računa Doma zdravlja, čime je Dom zdravlja doveo u - gubitak.

- Novi ravnatelj Doma zdravlja dobio je zadatak da, uz županijski projekt „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, pokrene europske i vlastite projekte u iznosu preko 25 milijuna kn, koje je i pokrenuo, koje s preko 2 milijuna kn sufinancira Dom zdravlja. U svrhu racionalizacije nužno je troškove koje država ne priznaje zbog premalog broja pacijenata u pojedinim ambulantama naplatiti od jedinica lokalne samouprave u kojoj se te ambulante nalaze jer u suprotnom taj trošak plaćaju svi drugi građani Varaždinske županije. Do sada je jedinstven slučaj g. Škvarića koji, ne samo da smatra da drugi građani Županije trebaju plaćati primjerice ambulantu u Višnjici dodatnih 108.000 kn godišnje, nego se g. Škvarić ne želi se ni odreći 8000 kn godišnje za komunalnu naknadu. Sve to, ne po prvi puta govori nažalost o stranci u koju se pretvorio HNS, načinu obnašanja vlasti župana Štromara, a posebno o g. Škvariću, navode Reformisti.