Ministar Dobrović započeo predstavljanje nacrta novog Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022.

U Čakovcu je za gradonačelnike i načelnike s područja četiri županije sjeverne Hrvatske (Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije) održano predstavljanje nacrta novog Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022. kojeg Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uskoro planira uputiti u javnu raspravu.

-Kako bi ispunili preuzete obveze u gospodarenju otpadom potrebno je unaprijediti postojeći sustav. Fokus je na jačanju sustava odvojenog prikupljanja otpada. Ovo je prilika gradovima i općinama da izgrade sustav koji će biti financijski i ekološki održiviji te u skladu s kružnim gospodarstvom kako ga zamišlja Europska unija. Prilika je to i za razvoj sektora otpada i otvaranje novih radnih mjesta u tvrtkama čije je poslovanje vezano uz reciklažu otpada – kazao je Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode.

Ključne mjere nacrta novog Plana su kućno kompostiranje, centri za ponovnu uporabu i gradnja većeg broja manjih reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima.

Ministar je dodao da se planirani centri za gospodarenje otpadom razmatraju na način da se prilagode novom sustavu i smanje kapacitete obrade miješanog komunalnog otpada

-Sustav na kojem radimo jeftiniji je od aktualnog sustava koji se temelji na velikim centrima za gospodarenje otpadom čija gradnja znači i značajno povećanje cijena usluga odvoza otpada. Unaprjeđenje na kojem radimo omogućit će da povećanje cijena odvoza otpada bude manje – objasnio je ministar Dobrović.

naime, Hrvatska se obvezala do kraja 2020. smanjiti količinu biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na 35% količina iz 1997. te smo do 2020. dužni odvojeno prikupljati 50% otpadnog papira, stakla, metala i plastike.

Uspostava kružnog gospodarstva koji je lani predstavila Europska komisija uskoro će biti nova obveza, pa je sada zadnji trenutak za reformu sustava u tom smjeru. Jedan od novih najavljenih ciljeva je da do 2030. čitava EU reciklira 65% komunalnog otpada.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.