Županija za 20% smanjuje plaće zaposlenicima: novci idu u fond za obrtnike, spremna i kreditna linija Foto: Ilustracija

Županija za 20% smanjuje plaće zaposlenicima: novci idu u fond za obrtnike, spremna i kreditna linija

VV | 10.4.2020. u 10:15h | Objavljeno u Aktualno

Kao što je već najavio varaždinski župan Radimir Čačić  u Varaždinskoj županiji smanjit će se plaće svim zaposlenicima i djelatnicima za 20 posto.

- Zbog koronakrize Varaždinska županija za 20 posto smanjuje plaće svojim, kao i zaposlenicima povezanih tvrtki i institucija

O tome je bilo riječi na jutrošnjoj konferenciji za novinare koja je održana u Varaždinskoj županiji.

- Ovih dana mnogi od Varaždinske županije traće da operativno i konkretno, naravno u okviru svojih ovlasti, reagira u ovoj krizi. Ponekad se malo u svemu tome luta i ne prepoznaju stvarne mogućnosti. Treba reći da je kumulativni proračun Varaždinske županije 1,6 milijardi kuna i to nije novac s kojim raspolaže Varaždinska županija. Tu je riječ o europskim projektima. Stvarni novac s kojim raspolažemo je puno manji i iznosi 84 milijuna kuna, a toliko je iznosi izvorni proračun Varaždinske županije i u okviru tog proračuna su i ovlasti koje su direktne nas tiču. U okviru tog proračuna su i plaće zaposlenih u ovoj Županiji. Podsjećam, nakon što smo preuzeli vlast, mi smo smanjili broj zaposlenika za trećinu, a za polovicu smo smanjili broj zaposlenih u Uredu državne uprave nakon preuzimanja od 1. siječnja ove godine i to pokazuje kako imamo vrlo racionalan sustav. Naš iznos plaća je oko 15,5 milijuna kuna. Ono što mi zaista možemo napraviti i trebamo, je da moramo pratiti situaciju u kojoj se našlo naše gospodarstvo. Egzistencija tih ljudi je ugrožena, naročito kad govorimo o onim najslabijima, a to su obrtnici. Mi imamo 360 malih i velikih obrta koji su u ovoj Županiji trenutno potpuno zatvoreni.Cijenimo i podržavamo mjere Vlade, ali i mi ćemo dati svoj doprinos i to na dvije razine. Donio sam odluku da se za 20 posto smanjuju plaće svih zaposlenika, službenika i dužnosnika. Što se mene tiče, ja ne primam plaću, ali naknada koju primam isto će pratiti ovu odluku. Mi imamo mogućnosti i ovlasti da na jedan dio drugih ustanova i institucija utječemo i te institucije će isto tako smanjiti plaće za 20 posto u sljedećem kvartalu, a neke od njih, koje imaju europsko financiranje, kao JURA, naša razvojna agencija, također će se odreći 20 posto svojih plaća. Sav taj novac će ići u fond solidarnosti za praćenje najugorženijih i preko županijskog budžeta će biti namjenski isplaćivana - najavio je Čačić i dodao kako će ukupno time biti osigurano 1,5 milijuna: milijun kuna bit će osigurano smanjivanjem plaća 200 zaposlenika, koliko ih je u Županiji te u sedam ustanova i tvrtki.

- Ostalih 500.000 kuna će biti osigurano iz viška prihoda iz prošle godine, točnije kamata koje država plaća jer Štromar nije htio platiti dug za JPP - rekao je Čačić 

Najavio je održavanje Županijske skupštine 17. travnja zbog rebalansa proračuna.

- Skupština nije sazvana zbog ovog smanjenja plaća, nego zbog rebalansa kroz koji moramo dati stavku kroz koju će se isplaćivati ta pomoć. Bilo je riječi i o tome da se i vijećnici mogu odreći dijela svoje nakande, no mi na to ne možemo utjecati. To ovisi o njima, ali svi su dobrodošli u tom fondu.On nije spektakularan, nije velik, ali u odnosu na to što mi možemo dati, a dajemo kroz odricanje, mislim da je puno jer u ovom trenutku svaka je kuna dragocjena, posebno za svih 350 obrtnika koji su zatvorili svoje poslovanje - rekao je varaždinski župan.

Pročelnik za gospodarstvo Mladen Jakopović najavio je otvaranje posebne kreditne linije za obrtnike.

- Prva direktna mjera s kojom ćemo ići prema obrtnicima je da ćemo im za prva dva mjeseca, ožujak i travanj, uplatiti novce za pokriće režijskih troškova. Obrazac će biti dostupan na internet stranicama Varaždinske županije i od 15. travnja počinju prijave, a nakon sjednice Županijske skupštine 17. travnja počet će se s isplatama. To vrijedi za male obrtnike do 10-ak zaposlenih, a za one veće ćemo uplatiti 5000 kuna za režijske troškove, direktno, bez obrazloženja. Ako će biti potreba za svibanj i lipanj, napravit ćemo novi fond, iznaći ćemo sredstva da im pomognemo - najavio je Jakopović.

Druga pomoć koju je Županija predvidjela je kreditna linija za obrtna sredstva, koje u ovom trenutku nema u Hrvatskoj.

- To će biti mala kreditna linija do 50.000 kuna za pogođene obrtnike, ali moći će se javiti i drugi. Postupak je jasan: obrtnici će se uz garanciju GARE sa zadužnicom javljati našoj matičnoj banci i dobiti kreditna sredstva. U ovom trenutku imamo oko pet milijuna kuna za takve namjene, ali potrebe će se proširiti, vidjet ćemo kako će se stvar odvijati i koliko će biti zainteresiranih. Ponavljam još jednom: svi obrasci će biti od 15. travnja dostupni na web starnicama Varaždinske županije, uz detaljna pojašnjenja - najavio je Jakopović.