Ivanečki klub kolekcionara predstavio 11. izdanje Ivanečke škrinjice

Ivanečki klub kolekcionara predstavio 11. izdanje Ivanečke škrinjice Foto: Grad Ivanec

Ivanečki klub kolekcionara u petak je, 17. veljače, u amfiteatru Srednje škole predstavio 11. broj Ivanečke škrinjice. Nakon uvodnih riječi glavnog urednika dr. sc. Siniše Krznara i kratkog obraćanja Dejana Težaka, direktora nakladničke kuće Mini print logo, novo izdanje predstavila je mr. sc. Sonja Poljak. Naglasivši da su tekstovi u novoj Škrinjici svrstani u tri cjeline, Poljak se osvrnula na teme i specifičnosti publiciranih tekstova.

U ovom broju o radu Ivanečkog kluba kolekcionara u 2014. i 2015. godini pišu Darko Foder i Božena Carević. U cjelini "Povijest i povijest umjetnosti", o ivanečkim mlinovima piše Boris Jagetić Daraboš, ivanečki župnik Zoran Gložinić pripremio je sveobuhvatan kronološki tekst o ivanečkim župnicima, a Zrinka Miljan o 60. obljetnici prve samoposluge u Ivancu. Mario Surjak piše o 30 godina postojanja Društva za športsku rekreaciju Lančić–Knapić, Ivana Vrček i Marina Grudenić obradile su temu Ivanečki kalendari na novom mediju – kulturna baština u digitalnom formatu, a Josip Solina dao je kratki osvrt o klenovničkim poštarima.

U cjelini "Etnologija", Božena Carević daje tekst Ivonjske flake – tak su naši stari flake prali, dr. sc. Suzana Jagić piše o jelovniku ivanečkih rudara, prof. Ivan Knežević o Stankovim Betlemima, dok je Izidor Gladović Žiga u ovoj broju dovršio temu o "copru", započetoj u prošlom izdanju.

Program je vodila Vesna Matišić, a muziciranjem na glasoviru uljepšao ga je učenik OŠ Ivanec Petar Poljak. Uz brojne goste, predstavljanje Ivanečke škrinjice pratio je i gradonačelnik Milorad Batinić, dogradonačelnici Čedomir Bračko i Branko Putarek i dr. Izdavanje publikacije pomogao je i Grad Ivanec.

Inače, Ivanečki klub kolekcionara od 2005. godine priprema, uređuje i objavljuje časopis Ivanečka škrinjica. U njemu se može naći presjek kolekcionarskih aktivnosti te popularno–znanstveni i stručni tekstovi o kulturnoj baštini, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologiji i etnografiji Ivanca i šire okolice. Časopis se izdaje u nakladi od oko 700 primjeraka i dijeli se besplatno, s ciljem podizanja razine svijesti o potrebi zaštite kulturne baštine i upoznavanja povijesti zavičaja te služi kao služi važan izvor informacija iz prošlosti sadašnjim i budućim generacijama.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.