Sporazumni raskidi ugovora o radu u YTRES-u, sindikalisti misle da znaju odgovor zašto

| 6.2.2021. u 11:03h | Objavljeno u Aktualno

Radnicama YTRES-a nude se sporazumni raskidi ugovora o radu te sklapanje novih ugovora, ali s novom pravnom osobom, odnosno novim poslodavcem.

Pravno gledano tu nema ništa sporno, vele u sindikatu, ali se pribojavaju da se na jedan, blago rečeno, sporan način želi dodatno uštedjeti, odnosno zaraditi. Naime, smatraju da dio radnica, koji će prijeći u novu tvrtku, neće zadovoljiti u probnom roku pa bi mogao ostati bez posla i prava.

Svoju bojazan da će Calzadonia u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji smanjivati broj radnih mjesta potkrepljuju time što  ova talijanska grupacije pokreće proizvodnju u Srbiju te Bosni i Hercegovini. 

Međutim, pogon Calzedonije u Prijedoru, gdje je najavljena zapošljavanje 1.500 radnica, radi još od 2019. pa je pitanje radi li se o seljenju proizvodnje i zatvaranju radnih mjesta, kako strahuju sindikalisti, ili je ipak nešto drugo posrijedi, kad su u pitanju sporazumni raskidi ugovora.

Naime, pandemija, odnosno zatvaranje trgovina u nizu zemalja u kojima posluje Calzedonia, odrazilo se i na prodaju, a to znači i na proizvodnju jer prodaja je ta koja je diktira. Zbog toga je zadnjih mjeseci više od stotinu zaposlenika Ytresa i Tuble dobilo mogućnost rada u drugim poduzećima iz Grupacije, kao što su Com-prom i Ducal, koji bilježi veliki rast zbog porasta online trgovine.

Ovu "posudbu" radnika, naravno, prate i promjene ugovora o radu, ali kod toga radnici zadržavaju sva dosada stečena prava, a nisu u obvezi odrađivati probni rok. Međutim,  kod manjeg broja, njih desetak, dogodio se previd, zbog kojeg se mogu očekivati sankcije. 

Sporzumni-otkaz-YTRES-0-1-0-0.jpg