Novi rekordi u turizmu Varaždinske županije: u 2019. ostvareno gotovo 190.000 noćenja i rast od 10,5 posto Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Novi rekordi u turizmu Varaždinske županije: u 2019. ostvareno gotovo 190.000 noćenja i rast od 10,5 posto

VV | 14.2.2020. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

U turizmu Varaždinske županije su u 2019. godini oboreni novi rekordi: ostvareno je gotovo 190.000 noćenja, čime je postignut dvoznamenkasti rast od 10,5 %. Po tome je Varaždinska županija u samom vrhu Hrvatske, s većim rastom od susjednih Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.

Zagorske vile totalni hit

- Mi smo naš mandat započeli prije 2,5 godine i tada je turizam u Varaždinskoj županiji doista bio na vrlo niskim granama te su nas debelo "prešišale" sve županije u okruženju tako da moramo reći da smo krenuli s jedne vrlo zahtjevne i izazovne pozicije. Ideja je bila stvoriti poticajno okruženje za razvoj različitih oblika turizma te u četiri godine imati rast od 50 % u broju noćenja u odnosu na 2016. godinu. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo, već nakon dvije i pol godine, uspjeli postići naš cilj. Prošle godine bilježimo izvanserijski rast u broju noćenja te smo iznad 10 % u porastu broja noćenja i po tome smo u prvih pet županija u Hrvatskoj. To znači da smo doista postigli veliki uspjeh i sve što radimo na brendiranju i promoviranju naše Varaždinske županije -  naše povijesti, prirodnih i kulturnih ljepota, tradicije, autohtonih proizvoda, domaćih proizvođača i poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava, bučinog ulja i Varaždinskog zelja – urodilo je plodom i to su prepoznali naši domaći i strani gosti – istaknula je Natalija Martinčević, predsjedavajuća TZ Varaždinske županije u petak, 14. veljače na predstavljanju rezultata postignutih u turizmu zajedno s direktorom TZ Varaždinske županije Miranom Bojanićem Morandinijem. 

Predstavljnje_KZOP-29012020ZG-9.jpg

Zagorske vile sve su popularnije među domaćim i stranim gostima

Među važnijim projektima su "Kuće za odmor s pričom“. Riječ je o originalnom proizvodu naše Županije koja je privukla veliki broj stranih turista.

- Putem javnog poziva dodijelili smo 1.000.000 kuna te smo potaknuli otvaranje 40-tak novih smještajnih objekata, a uz to smo već registriranim smještajnim kapacitetima omogućili da podignu kvalitetu i produže sezonu. Riječ je o najvećem direktnom ulaganju u povećanje i podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta na kontinentu Hrvatske i sada već govorimo o pravim zagorskim vilama te smo po tom projektu postali prepoznatljivi – istaknula je Martinčević.

"Kuće za odmor s pričom“ ponovno su se potvrdile kao biser u turističkoj ponudi Varaždinske županije, ali i cijele regije. 

- Interes za takve smještajne kapacitete je izniman te je ostvaren rast broja noćenja od čak 230 %. U takvim visokokvalitetnim objektima, koji postižu i veću cijenu, prošle godine je ostvareno je gotovo 5 % svih noćenja u Varaždinskoj županiji, a cilj nam je doseći udio od 15 % do 20 % svih noćenja – istaknula je predsjedavajuća TZ-a.

Stoga ne iznenađuje da će posebna pozornost, ali i aktivnosti te ulaganja u ovoj godini biti usmjereni upravo na projekt "Kuće za odmor s pričom“. U 2020. godini Varaždinska županija će nastaviti s poticanjem ulaganja u turizam, raspisan će biti novi javni poziv na kojem će ponovno biti osigurano 1.000.000 kuna za otvaranje novih smještajnih objekata, odnosno za ulaganja u već registrirane smještajne objekte.

- Dosad su se u projekt uključila 34 objekta, koja su ujedno nositelji certifikata koji jamči vrhunsku kvalitetu. Naime, da bi pojedini objekt dobio certifikat, mora zadovoljiti 42 različita kriterija, od arhitektonskih i ekoloških, preko uređenosti interijera, pa sve do mobilnosti. Upravo to naše „Kuće za odmor s pričom“ izdvaja iz sve ostale turističke ponude na kontinentu. Raduje nas da je interes za otvaranje novih, vrhunskih objekata i dalje velik, tako da moramo pohvaliti naše obrtnike i poduzetnike u turizmu koji žele napredovati, učiti i turistima osigurati vrhunsku ponudu i uslugu – rekao je direktor TZ-a Bojanić Morandini.

Još bolje i bogatije

Drugi dio turističke priče Varaždinske županije su brojne manifestacije i događanaj koja su pokrenuli i osmislili, pa je tako održano ukupno 31 manifestacija i događanja te će se s time i dalje nastaviti.

Bucograd_dan_8_1.jpg

"Bučograd" je bila jedna od najposjećenijih manifestacija

- Organizirali smo nekoliko predstavljanja u Hrvatskoj i inozemstvu, podržali i bili suorganizator brojnih događanja i manifestacija u atriju Županijske palače, ali i na drugim lokacijama diljem županije. Uz "Kuće za odmor s pričom", intenzivirali smo još projekte Okusi varaždinskog kraja i razvoj cikloturizma – navela je Martinčević.

Građane Varaždinske županije i turiste i ove godine očekuje više od 20 kulturnih, glazbenih, gastronomskih i humanitarnih manifestacija, među kojima su “Okusi varaždinskog kraja”, “Županija na dva kotača”, “Bučograd”, Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria. 

- Smjerovi u turizmu se mijenjaju. Do prije nekoliko godina svi su razmišljali samo o moru, no mi u Varaždinskoj županiji puno smo uložili i u istraživanja što turisti žele. Oni žele izbjeći gužvu, vrućine, mir, žele se odmoriti i uživati u domaćim namirnicama i jelima. Mi smo svoju ponudu bazirali upravo na tome i na tome ćemo ustrajati. Kroz turizam podižemo cjelokupno gospodarstvo Varaždinske županije – zaključila je Martinčević.