Novi jajomat u Varaždinskim Toplicama otvorila nedavno Draženka Rabuzin iz Ključa

J.Š./ Varaždinske vijesti | 5.2.2021. u 18:15h | Objavljeno u Aktualno

Novi jajomat u Varaždinskim Toplicama otvorila je ovih dana Draženka Rabuzin iz Ključa, vlasnica OPG-a Rabuzin za proizvodnju jaja i proizvoda od domaćih jaja. Drugi je to njezin jajomat, nakon jednog postavljenog u Novom Marofu, a metar kvadratni prostora za novi samoposlužni uređaj ustupljen joj je na terasi picerije Tonimir.

- Zahvaljujem se direktoru restorana „Bernard“a Borisu Perovskom jer bez njegovog pristanka ne bih mogla naći lokaciju u cijelim Varaždinskim Toplicama još dodatnih godinu dana. Zahvaljujem se Županiji što nas je podržala i sufinanciralana nabavku jajomata, Dragutinu Vinceku pročelniku Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj te Mladenu Jakopoviću pročelniku Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove – ukazala je sugovornica Rabuzin.

”Jaja su mojoj obitelji kruh”

Tako Draženka na još jednom samoposlužnom uređaju od 0 do 24 sata prodaje jaja koja proizvodi na svom OPG-u u Ključu. Iako je imala želju povećati svoje poslovanje i jednoga dana imati vlastitu farmu nesilica, odustala je od prvotne zamisli.

- Vidim da to nikada neću moći realizirati. Prevelika su sredstva u pitanju, a ja ih nemam. I za ovu malu proizvodnju koju imam plaćam dosta velike namete. Treba ishoditi razne potvrde, kupiti dodatnu hranu za nesilice, a cijena repromaterijala stalno raste. Puno je troškova, a zarada nije prevelika. Samo jajomat košta oko 5.000 eura, a morate ga i sami servisirati. Svako malo vas zovu da samoposlužni aparat ne radi jer je netko primjerice gurnuo u otvor za novac vrećicu šećera. Svaki servis sami pokrivate vlastitim sredstvima – kaže Draženka dodajući da od ove godine podliježu i fiskalizaciji pa se plaća i prijava samoposlužnog aparata Fini.

- Dodatni je to udar na naš džep. Najavili su da će fiskalizaciju podmirivati resorno ministarstvo, ali još ne znamo na koji način i kada. Procedura je takva da je jajomat prijavljen Fini i samo Fina vidi transakcije. Račun ne izlazi kupcu te se fiskalizira svaka kutija 24 sata. Baš sam nedavno sklopila ugovor s Finom na pet godina u iznosu od 375 kuna – kaže Draženka.

Iako su brojni nameti na leđima jednog malog proizvođača, kaže sugovornica živjeti se od mora, a kako je već dulje vrijeme u tom poslu ne planira sada zbog fiskalizacije odustati.

- Jaja su mojoj obitelji kruh. Zapravo potražnja za jajima postoji i nemam problema s prodajom, jedino je problem ta naša birokracija i stalna čekanja - kaže sugovornica, navodeći da čeka sanitarnu koja zbog korone kasni, ali s druge strane inspekcija zbog toga može doći i bez problema napisati kaznu za koju nisi sam kriv.

- Kod nas sve funkcionira tako da prvo moraš podmiriti namete, sve papire ishoditi i naravno platiti, a je li ćeš na kraju raditi i zarađivati za život to je u božjim rukama – kaže Draženak sa smiješkom na licu dodajući da nema druge nego ostati pozitivan.

Trebalo bi “malom čovjeku” olakšati posao

Uz jajomat svoje proizvode sugovornica prodaje i na tržnici te na kućnom pragu. Surađuje i s nekoliko restorana, a osim jaja u ponudi ima i ručno napravljenu tjesteninu, kao što su široki i uski rezanci, krpice, kašice ili domaći mlinci. U poslu joj pomažu majka, sestra i djeca i kako kaže, sve je dobro ako nema kašnjenja u naplati.

- Od ovoga se posla more živjeti pristojno, ali smatram da bi trebalo “malom čovjeku” olakšati posao, a ne otežati svaki korak prema uspjehu - zaključuje.