Na sastanku Vlade RH i župana o povjeravanju dijela poslova ureda državne uprave županijama

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Zamjenik župana Tomislav Paljak prisustvovao je petom sastanku hrvatskih župana s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, ministrima te predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina, koji je održan u utorak, 11. prosinca, u Rijeci.

Pripreme za povjeravanje dijela poslova ureda državne uprave županijama, kao i sufinanciranje EU projekata iz državnog proračuna, bile su jedne od glavnih tema sastanka.

- Za Varaždinsku županiju iznimno je važna tema sufinanciranja EU projekata iz državnog proračuna, točnije iz Fonda za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj razini. Naime, imamo 122 EU projekta te smo se, zbog pravila koje je propisala Vlada, bili suočili s ozbiljnim problemom da od sljedeće godine nećemo imati pravo na povrat dijela sredstava. Vladi smo uputili inicijativu za ukidanje limita za EU projekte, koju su podržali su svi hrvatski župani. Veseli nas najava ministrice Gabrijele Žalac u Rijeci da će država i ubuduće sufinancirati domicilnu komponentu EU projekata, te da će početkom 2019. uputiti na savjetovanje program sufinanciranja. Mi ćemo se sasvim sigurno uključiti u savjetovanje s konstruktivnim prijedlozima, koje smo Vladi ove godine već uputili. Ostvari li se ova najava, Varaždinska i druge županije neće biti kažnjene zbog toga što su uspješne u povlačenju bespovratnih EU sredstava - rekao je Paljak.

U Rijeci je istaknuto da će županije biti uključene u planiranje operativnih programa na razini Republike Hrvatske, a ministrica Gabrijela Žalac je govorila i o razvojnim sporazumima.

vlada_rijeka_paljak_2.jpg

Sljedeća godina će biti iznimno važna budući da Ministarstvo uprave priprema zakonski okvir za povjeravanje dijela poslova ureda državne uprave županijama, istaknuo je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije.

Ministar uprave Lovro Kuščević je naveo da uredi državne uprave sada obavljaju više od 200 različitih poslova, koje od 1. siječnja 2020. namjeravaju povjeriti županijama. Uz donošenje novog Zakona o sustavu državne uprave, za provedbu ove mjere bit će potrebno izmijeniti 50-ak zakona.

- Prema podacima s kojima raspolažemo, u Uredu državne uprave u Varaždinu trenutno je zaposleno 117 ljudi. Osim povjeravanja ovlasti županijama, ministar Kuščević je najavio da će osigurati i financijska sredstva za plaće preuzetih službenika, što je također iznimno važno. Naveo je da se planira povećanje izvornih prihoda županijskih proračuna, pri čemu model još uvijek razrađuju s Ministarstvom financija – rekao je Paljak.

Na sastanku je bilo riječi i o upravljanju državnom imovinom, o čemu je govorio ministar državne imovine Goran Marić, dok se ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić osvrnuo na uspostavu sustava gospodarenja otpadom i upravljanje vodnim resusrsima.

Dodajmo da je Varaždinska županija u srpnju bila domaćin četvrtog sastanka župana s članovima Vlade, a sastanci u tom formatu su dosad, uz Rijeku, održani još u Zagrebu, Šibeniku i Požegi.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.