Varaždinski Centar za socijalnu skrb prešutio bolest posvojenih dječaka Foto: VV arhiva / ilustracija

Varaždinski Centar za socijalnu skrb prešutio bolest posvojenih dječaka

VV / Provjereno | 26.4.2024. u 14:25h | Objavljeno u Aktualno

Majkama dvojice dječaka tadašnji je Centar za socijalnu skrb Varaždin, preko kojeg su ih posvojile, prešutio činjenicu da djeca dolaze iz obitelji u kojoj su srodnici teško fizički i psihički bolesni.

Marko, uskoro 21-godišnjak, mladić je s brojnim fizičkim, ali i psihičkim teškoćama. Njegova mama Vlatka Ozimec prvi ga je put uzela u naručje kada je imao mjesec dana. Nakon tri godine traženja i čekanja na posvajanje Centar za socijalnu skrb Varaždin obavijestio je nju i bivšeg supruga da za njih imaju novorođenče kojeg se biološka majka odrekla, ispričala je za emisiju Provjereno.

Medicinska dokumentacija koju su dobili prilikom posvojenja, priča, ukazivala je da je dijete u potpunosti zdravo. No vrlo brzo primijetila je da nešto nije u redu, a liječnici su potvrdili njezine sumnje.

62805155-centar-zatajio-bolest-posvojene-djece.jpg

Foto: Provjereno

- Kad su liječnici potvrdili da dijete uistinu ima problem u razvoju, onda sam nazvala CZS i obavijestila ih o tome, a oni su rekli da mogu dijete vratiti. Ja nisam vjerovala što sam čula svojim ušima… Kao da sam kupila pokvarenu salamu u dućanu, pa ćemo sad nešto vratiti. Ja sam se, naravno, za to dijete vezala u tih mjesec-dva. Koliko god bilo teško i ne znajući što me sve čeka u budućnosti s njim, rekla sam ako je tako trebalo biti suđeno, onda će tako biti - rekla je.

Osamnaest godina od posvajanja sasvim slučajno upoznala je ženu koja prolazi identičnu priču. Ona je s tadašnjim suprugom dijete posvojila kada je imalo nepunih mjesec dana – nazvali su ih iz istog Centra i bebu im istog tog dana doveli kući. Ispostavilo se da mladići ne dijele samo dijagnoze, već su - biološka braća.

I ova je mama posumnjala da s bebom nešto nije u redu, a kada su na zahtjev zagrebačke bolnice Rebro iz varaždinskog Centra dostavljeni svi medicinski dokumenti, među njima su se našli i oni koji su razotkrili istinu – biološka majka obojice dječaka osoba je s dijagnozama koja je i prije rađala djecu s višestrukim teškoćama, od kojih su neka dana na posvajanje.

- Shvatite nakon 20 godina da je tim ljudi koji je radio u postupku posvojenja iz Centra za socijalnu skrb Varaždin, da su znali sve prije nego što su se naša djeca rodila. Osjećate se prevareno, diskriminirano, tužno - rekla je Vlatka Ozimec za Provjereno.

62805148-centar-zatajio-bolest-posvojene-djece.jpg

Foto: Provjereno