Zašto trebamo korizmu Foto: Pexels/ilustracija

Zašto trebamo korizmu

| 12.2.2024. u 21:17h | Objavljeno u Promišljanje

Veliki autoritet bl. Alojzije Stepinac, čiji smo blagdan proslavili ovih dana, znao je izvrsno proniknuti u bit problematike svojega vremena i ponuditi realna rješenja. Iz tog su razloga njegove propovijedi izvor neprocjenjivog nadahnuća Duha Svetoga, istoga koji je Isusa, kako čitamo u evanđelju prve korizmene nedjelje, nagnao u pustinju.

Korizmeno vrijeme u skladu je s njegovih 40 pustinjskih dana i kao što se pitamo zašto je Isusu bilo potrebno boraviti u pustinji, pitamo se zašto nama treba korizma. Nije on tamo išao na izlet ili na odmor, nego pripremiti se za ono što slijedi, a iz te je pripreme proizašao poziv: "Obratite se i vjerujte evanđelju."

Upravo zbog tog poziva nama je danas žarko potrebna korizma, što iščitavamo i iz riječi bl. Alojzija: "Kažu da je prvi uvjet ozdravljenju postaviti pravu dijagnozu. U našem slučaju nije ju teško postaviti. Čovječanstvo se dobrim dijelom odvratilo od Boga i praktičnog kršćanskog života... A odvraćanje od Boga isto je što i vlastita osuda na smrt."

Ta moderna bolest koju trpe i nevjernici i vjernici najprije je primjetna u ravnodušnosti. Promatrajući ljudska lica, najviše me brine prazan pogled nezainteresiranosti. Koliko je on opasan, ilustrira ova priča. Sotona – koji je i Isusa u pustinji iskušavao – odlučio je prodati sve svoje oruđe po akcijskoj cijeni. Uredno je alate složio u izloge, dao oglase u medije, oblijepio plakate po gradu... Imao je izvrstan marketing!

A kolekcija je bila impresivna: blistavi bodež zavisti, pila gnjeva, lopata umišljenosti, otrovne strelice pohlepe i požude, bilo je tamo oruđa straha, drskosti, sebičnosti, mržnje... Na posebnom mjestu nalazio se malen i neugledan drveni klin na kome je pisalo "Ravnodušnost". Začuđujuće, cijena mu je bila veća od svih ostalih zajedno. Jedan kupac upitao je zašto ga tako skupo cijeni. "Cijenim ga više od svega", odgovorio je đavao, "jer ako ga uspijem zabiti u čovjekovu glavu, on mi otvara vrata za sve ostale alate."

Naš je velik problem u tome što neprestano liječimo simptome – iste te koji se, prema priči, kupuju po akcijskoj cijeni. I ne postižemo ništa, samo produbljujemo agoniju i stvaramo hipohondre. Treba nam korizma da se suočimo sa srži problema koji nam otkriva bl. Stepinac: "Oholost je čovjeka zavela i dovela na misao da može napredovati i bez Boga" – evo epicentra bolesti koja potresa moderni mentalitet! Ravnodušnost prema Bogu! Flegmatičnost prema evanđelju!

Zato nam treba korizmeni odmak od akcijskih ponuda, marketinških trikova, nerealnosti i razmaženih stavova. Treba nam tvrdoća pustinje u kojoj ćemo se iznova susresti s istinom o Bogu i o sebi, ostaviti plašljivost i krenuti čvrsto u život doličan vjernika. Vlč. Ivica Cujzek

Označeno u