Jubilej milosrđa

Napisao/la: -

Sveti otac Franjo u svojoj Buli najave jubileja milosrđa Misericordiae vultus (Lice milosrđa, dalje: LM) odredio je da će se Sveta godina otvoriti 8. prosinca 2015. na svetkovinu bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije otvaranjem svetih vrata na bazilici sv. Petra u Vatikanu. Sljedeće nedjelje, 13. prosinca, na treću nedjelju došašća, bit će otvorena sveta vrata na rimskoj katedrali, bazilici sv. Ivana Lateranskoga. Nakon toga bit će otvorena sveta vrata i u drugim papinskim bazilikama.

Osim toga, Papa je odredio “da se te iste nedjelje u svakoj partikularnoj Crkvi, u prvostolnici, koja je crkva majka za sve vjernike, odnosno u konkatedrali ili nekoj crkvi od posebnoga značenja, otvore Vrata milosrđa, koja će biti otvorena tijekom Svete godine. Odlukom mjesnoga ordinarija, ona će se moći otvoriti i u svetištima, odredištima velikoga broja hodočasnika, jer pohodi tim svetim mjestima često postaju trenutci ispunjeni milošću, u kojima ljudi otkrivaju put obraćenja.” (LM, 3)

Lice milosrđa nebeskoga Oca je Isus Krist. Otajstvo kršcanske vjere kao da je sažeto u tim riječima. Milosrđe je postalo živo, vidljivo i dosegnulo svoj vrhunac u Isusu iz Nazareta. Otac, “bogat milosrđem” (Ef 2, 4), nakon što je objavio svoje ime Mojsiju kao “Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću” (Izl 34, 6), nije prestao obznanjivati na razne načine tijekom povijesti svoju božansku narav. U “punini vremena” (Gal 4, 4), kada je sve bilo uređeno prema njegovu planu spasenja, poslao je svoga Sina rođena od Djevice Marije da na konačan način objavi svoju ljubav prema nama. Tko vidi njega, vidi Oca (usp. Iv 14, 9). Isus iz Nazareta, svojom riječju, svojim djelima i cijelom svojom osobom,[1] objavljuje Božje milosrđe.

Uvijek imamo potrebu razmatrati otajstvo milosrđa. Ono je izvor radosti, vedrine i mira. Ono je uvjet našega spasenja. Milosrđe: to je riječ koja objavljuje otajstvo Presvetoga Trojstva. Milosrđe: ono je posljednji i najviši čin kojim nam Bog dolazi ususret. Milosrđe: ono je temeljni zakon koji prebiva u srcu svake osobe, kada gleda iskrenim očima brata kojeg susreće na životnom putu. Milosrđe: ono je put koji sjedinjuje Boga i čovjeka, jer otvara srce nadi da smo ljubljeni zauvijek usprkos ograničenju zbog svoga grijeha.

Postoje trenutci u kojima smo pozvani još snažnije usmjeriti svoj pogled na milosrđe, kako bismo sami postali djelotvornim znakom Očeva djelovanja. Zbog toga sam proglasio Izvanredni jubilej milosrđa kao posebno vrijeme za Crkvu, kako bi svjedočenje vjernikâ bilo snažnije i plodonosnije.

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.