Dijete je raslo (Lk 2, 22-40)

Napisao/la: -

Tekstovi Evanđelja koji nas izvještavaju o Isusovu rođenju govore kako je Isusovo rođenje očitovanje Božje ljubavi prema čovjeku. Božić nas uvodi u duboku i trajnu ljubav i misterij ljudskog postojanja i Božje brige za njega.

Božić je izvor ljudskog nadanja i vjerovanja u budućnost, pa i onda kada za čovjeka nema mjesta ni u kakvom svratištu. Božja ljubav je sišla u ljudsko srce da bi ga potaklo da i ono počne ljubiti i smirenije nositi teret svijeta.

Božić u nama treba podupirati volju za život, ali i borbu za život, kako vlastiti tako i nevino ugroženih. Čestitajući si Božić stiskom ruke mi zapravo kao da želimo reći toj osobi da smo joj spremni pomoći i u požrtvovnoj ljubavi preuzeti odgovornost brige jednih za druge.

Tako se Božić počinje događati u nama! Slaveći Isusovo rođenje osjećamo da smo voljeni od Boga jer On je Emanuel – s nama Bog na našim životnim putovima. Darujući nam svoga Sina Otac nebeski svakom čovjeku pruža ruku, zove svakoga od nas na suradnju u stvaranju novoga Božjega svijeta u kojem će vladati mir.

U svojoj (pre)velikoj ljubavi Bog nam šalje svojega Sina da spasi sve koji u Njega vjeruju. Božić se i danas događa u našim srcima kad se ljubavlju, trpljenjem, pomaganjem i strpljenjem ugra - đujemo u živote naših bližnjih. Prve nedjelje iza Božića slavimo blag - dan Svete obitelji, Isusa, Marije i Josipa. Svi smo mi rođeni i izrasli smo u obitelji.

Netom proslavljeni Božić upravo je obiteljski blagdan. Osnovna je poruka Božića: prihvatiti Isusa jer tako posta - jemo djeca Božja. Ono što je osnovno u svakoj obitelji jest uzajamno prihvaćanje, stavljanje na raspolaganje jednih drugima – iz ljubavi. To je ostvarivanje poruke Božića kad je i nas Bog prihvatio u Kristu.

Jedini put da očuvamo naše obitelji jest ljubav, razumijevanje, milosrđe, požrtvovnost i dobrota. Obitelj je bila i ostala glavni i najvažniji životni zadatak. Obitelj je početak, izvor i korijen ljudskoga društva, Crkve i domovine. Sudbina naše Crkve i domovine ovisi o stanju obiteljskoga života.

Knjiga Sirahova poziva nas i savjetuje da poštujemo svoje roditelje, da im budemo radost, da im u danima starosti budemo pomoć i zaštita. Danas je obitelj za neke najveća svetinja, dok je za druge nešto što je već prevladano, što je izašlo iz mode. Nažalost, danas se mnoge obitelji raspadaju jer u temelju nisu dobro zasnovane, jer su izbacile Isusa Krista.

Znamo da je On temelj i oslonac svake obitelji. Nestalo je Duha Božjega, spremnosti na žrtvu, samoodricanja. Molitva se ugasila. Tajna obiteljske sreće stoji u po - štivanju Boga i njegovih zapovijedi. Zadatak nam je i dužnost iskreno se odnositi prema mladima kao prema onima u kojima je cijela budućnost. Spasenje svijeta je u njima, kao što je u samom Isusu.

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.