Tomac u Ivancu: Neimenovanje ministra branitelja destabilizira Hrvatsku

Tomac u Ivancu: Neimenovanje ministra branitelja destabilizira Hrvatsku Foto: UDVDR Ivanec

Ugledni hrvatski politolog i pisac, potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva 1991. i 1992. godine, prof. dr. Zdravko Tomac održao je u amfiteatru Srednje škole Ivanec tribinu pod nazivom "Memoari".

Tomac je govorio o vremenima stvaranja hrvatske države početkom devedesetih, o stanju u današnjem društvu s naglaskom na položaj branitelja u njemu i drugim temama. Na početku predavanja istaknuo je da je ponosan na djela koja je napisao jer je u njima, kako je kazao, pisao istinu, često predviđajući tijek događanja te da su ona njegov pogled na povijest Hrvatske u zadnjih 50 godina.

- Ove su knjige projekcija sadašnjosti i budućnosti, mnogo toga sam napisao što nisam mogao dok sam bio političar, a govore o vremenima kada je stvarana i obranjena Hrvatska. Drago mi je da sam predvidio što će se događati pa ih danas ne moram spaliti - rekao je, pomalo i u šaljivom tonu prof. Tomac na početku tribine.

U nastavku izlaganja rekao je da nema budućnosti bez povijesti, te da je iznimno važno tko piše tu povijest, kao i da se budućnost mora temeljiti na najboljem iz naše povijesti. Između ostalog, kazao je da "moramo obraniti našu povijest i najznačajnije osobe iz nje, posebice prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i kardinala bl. Alojzija Stepinca".

- Na žalost, još i danas u Hrvatskoj ima mnogo onih koji nikada nisu prihvatili samostalnu Hrvatsku i žive na idejama o nekakvom obnavljanju Jugoslavije. Društvo nam je zadnjih nekoliko godina duboko podijeljeno, dijeli nas se na njih i na nas, nameće se nekakav fašizam i ekstremizam, a toga nema. Nema organizirane ekstremne desnice, nema filofašizma i nacionalizma kakvog imaju neke europske države koje nas zbog toga prozivaju. Takve teze kod nas i, što je najgore, po svijetu, plasiraju neki iz našeg društva kojima je glavni cilj napraviti kaos u državi. Ti ne žele dobro Hrvatskoj - istaknuo je Tomac.

- Napadaju se čak i hrvatski branitelji, stup hrvatskog društva, nekoliko posljednih godina na djelu je njihova sotonizacija, kao da su nešto što nije vrijedno, a to je nedopustivo. Vi ste nezamjenjiva snaga društva zato vas se stalno napada - poručio je Tomac okupljenim hrvatskim braniteljima.

- Hrvatska je utemeljena na Domovinskom ratu, nakon Vaše pobjede u Domovinskom ratu hrvatski narod je po prvi puta u punini ostvario samostalnost i tu činjenicu moramo zajedno braniti i obraniti. Morate braniti vrijednosti Domovinskog rata. Zato nije dobro što još uvijek nije imenovan ministar branitelja jer to destabilizira Hrvatsku - napomenuo je.

S ovim su se tezama, vezanim uz branitelje, složili prisutni branitelji koji su istaknuli da cijene uloge oslobodilačkih vojski u raznim ratovima jer oni znaju kakvo je rat zlo, no da je temelj hrvatske državnosti pobjednički Domovinski rat i da se ne bi trebalo dopuštati omalovažavanje i iskrivljavanje istine. Složili su se i s Tomčevom konstatacijom da nije dobro što još uvijek nije imenovan njihov ministar.

- U registru hrvatskih branitelja ima oko 500.000 ljudi, ako to pomnožimo s prosječno četiri člana obitelji jednog branitelja, radi se o dva milijuna ljudi što je veliki broj, skoro pola Hrvatske. I to je jedan od važnih razloga što smatramo da Ministarstvo branitelja nikako nije manje važan resor u Vladi - stav je ivanečkih branitelja istaknut na tribini.

Nakon sat i pol izlaganja prof. Tomca, u raspravu su se uključili i ostali pa je tako Ivica Pintarić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Varaždinske županije, izrazio nezadovoljstvo što u "vodećim strukturama Hrvatske ima dosta kadrova još iz doba komunizma, prije hrvatskog osamostaljenja", te napomenuo kako ga smeta i podijeljenost branitelja. S Pintarićevim se konstatacijama složio i Tomac, napomenuvši da i njega naročito smetaju podjele kod branitelja koji bi, kako je rekao, morali biti jedinstveni kao i '90-ih.

Vijećnik Grada Ivanca Mirko Žimbrek pohvalio je izlaganje prof. Tomca, kao i braniteljske udruge koje su organizirale tribinu. Predavanje prof. dr. Zdravka Tomca organizirano je u sklopu Plana i programa ivanečkih braniteljskih udruga za 2016. kojim se obilježava 25. obljetnica početka srpske agresije na Hrvatsku i početka Domovinskog rata.

Na kraju tribine iz braniteljskih udruga Grada Ivanca najavljeno je skorašnje održavanje još jedne, na kojoj će se govoriti o ulozi branitelja šireg ivanečkog područja u Domovinskom ratu.

- Također, s obzirom na sve češća prozivanja i omalovažavanja hrvatskih branitelja i njihove uloge u stvaranju hrvatske države, u planu je u dogledno vrijeme i organizacija javne tribine pod nazivom "Gdje si bio 1990?". Na tribinu će biti pozvani svi ključni čimbenici javnog života Grada Ivanca, poput predstavnika gradskih vlasti, političkih stranaka, građanskih udruga, sportskih, obrazovnih i kulturnih ustanova i brojnih drugih. Na toj će se tribini svi imati prigodu javno izjasniti gdje su bili i što su radili u najtežim godinama moderne Hrvatske. Cilj tribine neće biti oživljavanje prošlosti, teza kojom se mnogi 'razbacuju' u svojim istupima, već upravo suprotno. Da se jednom zauvijek 'zatvori' ta tema i napokon počne pričati o nečem puno važnijem - životu u sadašnjosti i budućnosti, temeljenima na ponosnoj prošlosti - ističu iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranak Ivanec.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.