POŠTUJMO DRUGAČIJE U OŠ Vidovec obilježen Međunarodni dan tolerancije Foto: Ilustracija

POŠTUJMO DRUGAČIJE U OŠ Vidovec obilježen Međunarodni dan tolerancije

VV | 19.11.2020. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

U OŠ Vidovec obilježen je Međunarodni dan tolerancije.

Na satovima Hrvatskoga jezika, učenici 6. a i 6. c razreda, gledali su animirani film "Tolerancija" autora Zlatka Grgića i Branka Ranitovića. Iako je film nastao davne 1967. godine, aktualan je i danas. Naime, tema je filma nesnošljivost, netrpeljivost i netolerancija prema ljudima koji se po nečem razlikuju od drugih. Priča se ponavlja i sve se vrti u krugu iz kojega nema izlaza.

- Ili možda ima? Nakon analize i interpretacije filma, učenici su uz učiteljicu Sanju Biškup pokušali iznaći rješenja za tako važan društveni problem koji film obrađuje - izvijestili su iz OŠ Vidovec u kojoj se učenike potiče na toleranciju.

Povodom Međunarodnog dana tolerancije na lektirnim satovima učenici 8. a i 8. b razreda čitali su sa svojom učiteljicom Sanjom Biškup "Priče iz Vukovara“ Siniše Glavaševića, te raspravljali o temi tolerancije i praštanja. Prošle su školske godine učenici sa svojim razrednicima i predmetnim učiteljima gledali kazališnu predstavu "Ako kažeš, gotov si!“ u kazalištu Žar ptica. Predstava progovara o različitim oblicima nasilja i netolerancije na školskim hodnicima, u razredu, obiteljskom okruženju… Motivirani predstavom, učenici Radijske skupine Cvrčak pod vodstvom mentorice Sanje Biškup, snimili su radijsku reportažu "Ako kažeš, spašen si!“. Radijska emisija dobila je županovu nagradu te je predložena za državni LiDraNo.

- Nažalost, u našem društvu nesnošljivost je još uvijek prisutna, osobito u medijima, sportu, kulturi, obrazovnom sustavu, društvenim mrežama, čak i u komunikaciji različitih javnih tijela. Zabrinjava govor mržnje među mladima, stoga je učenje tolerancije nužno od najranijih dana djetetova života, ponajprije u obiteljskom okruženju - poručila je Sanja Biškup.

Inače, Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenoga jer su na taj dan 1995. godine članice UNESCO-a potpisale i usvojile Deklaraciju o principima tolerancije. U njenom prvom članku objašnjava se značenje pojma tolerancije: „Tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogate raznolikosti svjetskih kultura, oblika izražavanja i načina života. Potiče ju znanje, otvorenost, komunikacija i sloboda misli, savjesti i vjerovanja. Tolerancija je sklad u različitosti. To nije samo moralna dužnost, nego je i politički i zakonski zahtjev. Tolerancija, vrlina koja omogućuje mir, doprinosi zamjeni kulture rata kulturom mira.“