FOTO Muzej Dvora Trakošćan obilježio 70. rođendan uz otvorenje izložbe "Tko tu koga ženi" Foto: Branko Težak

FOTO Muzej Dvora Trakošćan obilježio 70. rođendan uz otvorenje izložbe "Tko tu koga ženi"

Varaždinske vijesti | 26.4.2024. u 12:06h | Objavljeno u Društvo

Muzej Dvor Trakošćan slavi 70. obljetnicu osnivanja i otvaranja prvog muzejskog postava u dvorcu Trakošćan.

Ovaj veliki jubilej obilježen je u srijedu središnjim događanjem, otvorenjem izložbe "Tko tu koga ženi", na kojoj je prisustvovala i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, župan Anđelko Stričak, načelnik Općine Bednja Damir Poljak te brojni drugi uzvanici i građani.

70-obljetnica_muzeja_trakoscan-240424_6.jpg

- Dvorac Trakošćan je od samog početka prepoznat kao iznimno vrijedan spomenički kompleks kojeg je krasila vrsnoća samog graditeljskog sklopa, ali i jedinstvena povezanost s prirodom. To je ono što je Trakošćan učinilo tako atraktivnim, toliko posjećenim i tako posebnim među nizom dvoraca u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Sam rad muzeja, ideja da se ovdje uspostavi muzejska zbirka, doprinijela je tome da se dvorac na najbolji mogući način cijelo vrijeme održavao i obnavljao. Vjerujemo da će, uz velike ambicije i planove sadašnje ravnateljice, u sljedećim godinama dvorac doživjeti značajna unapređenja, postati još atraktivniji i pristupačniji brojnim posjetiteljima – istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

70-obljetnica_muzeja_trakoscan-240424_4.jpg

Čestitke je uputio i župan Anđelko Stričak.

- Dvorac Trakošćan najljepši je hrvatski dvorac, a prema nekim autorima, spada i među 50 najljepših na svijetu, što je zaista veliko priznanje. Ove godine slavimo i 60. obljetnicu zaštite špilje Vindija, također smještene u Varaždinskoj županiji, gdje se nalazi i jedini fosilni vulkan u Hrvatskoj. Nešto dalje, u Jalžabetu je grobnica istočnohalštatskog vladara, a u Varaždinskim Toplicama su rimske terme. Kada to nabrojimo, tek tada vidimo koliko je područje Varaždinske županije bogato i prirodnim i kulturnim dobrima. Upravo zbog toga, u planu je izgradnja nekoliko prezentacijskih centara. Veći dio smo već osmislili, za neke smo ishodili građevinsku dozvolu, neki su u realizaciji idejnog rješenja, a sljedeći je korak da osiguramo sredstva. Vjerujemo da ćemo u tome uspjeti uz okvirni hodogram od pet godina, nakon čega će Varaždinska županija dobiti novu vizuru, ono što zaslužuje i zbog čega je zanimljiva, ne samo iz znanstvenog, nego i iz turističkog aspekta – rekao je župan Stričak.

70-obljetnica_muzeja_trakoscan-240424_3.jpg

"Dobrodošli u Bednju, nujliepši kemauček svieto!", poželio je načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

- Bednja se ponosi svojim krajem, svojim bednjanskim govorom koji je jedinstven u Hrvatskoj, a posebno dvorcem Trakošćan koji je ponos hrvatske i svjetske kulturne baštine – rekao je Poljak.

70-obljetnica_muzeja_trakoscan-240424_1.jpg

Ravnateljica Muzeja Goranka Horjan je istaknula da gotovo da nema turističke promidžbe Lijepe naše bez slike Trakošćana.

- Svaka obnova postava u Trakošćanu ima jednu zadanu komponentu, maksimalno uvažavati sačuvani interijer. Sadašnja muzeološka koncepcija prezentira život hrvatskog plemstva, odnosno nasljeđe obitelji Drašković, a jedan smo od rijetkih muzeja koji izlaže veliki postotak svog fundusa, gotovo 70 posto, dakle pristupačnost građe je na prvome mjestu – rekla je Goranka Horjan i dodala da muzej ima nekoliko zbirki koje sadrže vrhunska dostignuća umjetničkog obrta.

- Uvijek smo bili fokusirani na prezentaciju stalnog postava, međutim sve više se otvaramo i drugim događanjima i radionicama te cijela paleta aktivnosti svjedoči o 70-godišnjem radu Dvora Trakošćan – naglasila je ravnateljica.

70-obljetnica_muzeja_trakoscan-240424_2.jpg

Izložba "Tko tu koga ženi" je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i moći će se razgledati sve do 15. rujna.

Izložba prikazuje ugovorene brakove koji su sve do u 20. stoljeće bili sastavni dio socijalno-ekonomskih strategija plemićkih i velikaških obitelji i sredstvo stjecanja i potvrđivanja društvenog i materijalnog položaja te ostvarivanja političkih ciljeva. Autorica stručne koncepcije je kustosica Andreja Srednoselec, stručna suradnica Marina Bregovac Pisk, a likovni postav oblikovala je Ana Katurić.

Čestike je autorici izložbe uputila i ministrica.

- Ova izložba je temom i sadržajem na najljepši mogući način podsjetila sve da su dvorci kroz stoljeća, uz materijalne znakove bogatstva koje danas vidimo, nosili i prezentirali, odnosno skrivali ili pokazivali brojne ljudske sudbine – napomenula je ministrica Obuljen Koržinek.

Osim službenog otvorenja izložbe, za posjetitelje je priređen bogat glazbeni program, impresivan light show te se ukazala prilika za druženje s muzealcima, što je upotpunilo događanje. "Povezani kroz vrijeme", kao slogan kojim Dvor Trakošćan želi obilježiti ovih 70 godina, ističe važnost kontinuirane povezanosti s prošlošću, oblikovanje sadašnjosti te zajedničko stvaranje budućnosti.

70-obljetnica_muzeja_trakoscan-240424_5.jpg

Muzejska ustanova Dvor Trakošćan cijelim kompleksom, povijesnom i prirodnom cjelinom koja se sastoji od dvorca, dviju gospodarskih građevina, dvorske kapele sv. Križa, vrtlarske kuće, perivoja, jezera i park-šume, upravlja još od 1953. godine, nakon što su završili prvi radovi na stručnom uređenju dvorca, dok je polovicom 1954. godine otvoren je prvi dio trakošćanskog muzeja za javnost.

70-obljetnica_muzeja_trakoscan-240424_7.jpg

70-obljetnica_muzeja_trakoscan-240424_8.jpg

70-obljetnica_muzeja_trakoscan-240424_9.jpg