FOTO Otvorena bijenalna izložba radova Društva arhitekata Varaždina Foto: Krešimir Đurić

FOTO Otvorena bijenalna izložba radova Društva arhitekata Varaždina

vv | 16.10.2024. u 08:27h | Objavljeno u Našim krajem

Društvo arhitekata Varaždin je u utorak, 15. listopada, otvorio bijenalnu izložbu na Europskom trgu (Habdelićeva ulica) u Varaždinu  u periodu od 15. do 20. listopada. 

- Ove godine smo izložbu popunili sa studentskim diplomskim radovima koji su nastali na arhitektonskom fakultetu, a koji su bili vezani za naš kraj, Varaždin i bližu okolicu. Održava se na Europskom trgu koji je rezultat natječaja koje je Društvo arhitekata Varaždina provelo prije osam godina u suradnji s Gradom Varaždinom, a zahvaljujem se ovom priliku Gradu koji nam je omogućio da ovo organiziramo - istaknula je Janja Ivanec, predsjednica Društva arhitekata Varaždin.

arhitekti16.jpg

Ova izložba predstavlja važan događaj za struku i zajednicu, a kroz izložene projekte nastoji se pokazati najnoviji dosezi u pristupu lokalne arhitekture, urbanizma i dizajna, dok se na ovaj način nastoji podijeliti s ostalim sugrađanima i suradnicima i na taj način doprinijeti promicanju kvalitete prostora grada.

Na samom otvaranju izložbe bio je i gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj koji je naglasio važnost radova i donekle žal za time što neki od izloženih radova nisu prešli u realizaciju.

- Arhitektura nije samo oblikovanje prostora, ona je prije svega odraz kvalitete i kulture života jedne sredine i time se mi Varaždinci često znamo dičiti da smo barokni i lijepo oblikovani te očuvani grad što nam je omogućila arhitektura posljednja dva-tri stoljeća. Jako mi je drago ovdje vidjeti radove koji na žalost nisu ostvareni, ali su radovi naših mladih arhitekata i budućih nada te pokazuju jednu posebnu hrabrost i inovativnost koja će ovaj grad gurati dalje da opet bude najbolji grad u Hrvatskoj i po kvaliteti života i po uređenosti - istaknuo je Bosilj.

arhitekti6.jpg

Također je naglasio zadovoljstvo da se među izloženim radovima nalazi i nedavno ostvareni projekt uređenja gradske vijećnice.

- Žao mi je što jako malo naših sugrađana može vidjeti gradsku vijećnicu iznutra s obzirom da je radni prostor, ali uvijek pokušavamo surađivati s Društvom arhitekata i uskoro će izaći jedan natječaj za arhitektonsko urđenje Banus placa što bi trebala biti jedna od krucijalnih investicija u Varaždinu koji bi zaista trebao biti jedan reprezentativni trg, a ispod toga bi bila podzemna garaža. Surađujemo s arhitektima, a raspisali smo danas i natječaj za instalacije unutar pet varaždinskih rotora. Mi političari uvijek mislim da razumijemo sve, a ne razumijemo se i treba uvijek slušati struku oko tih stvari i zato dobro surađujemo s Društvom arhitekata Varaždin - istaknuo je Bosilj nakon čega je i službeno otvorio izložbu.

Kasnije se u podrumskom prostoru ugostiteljskog objekta Medina škrinja održalo predavanje koje su održali Dora Lončarić i Mario Kralj.