EU projekt o različitosti europskih kultura: Identitet Brezničkog Huma primijećen u Grčkoj Foto: Općina Breznički Hum

EU projekt o različitosti europskih kultura: Identitet Brezničkog Huma primijećen u Grčkoj

Varaždinske vijesti | 15.10.2024. u 18:45h | Objavljeno u Našim krajem

Identity ili Identitet, kako glasi naziv upravo provedenog europrojekta u grčkome gradu Veria, hrvatske je sudionike iz Općine Breznički Hum prošloga četvrtka poveo na 1200 kilometara dugačak put cestom kroz Srbiju i Sjevernu Makedoniju sve do sjevera Grčke, koji Grci nazivaju iskonskom Makedonijom.

breznicki_hum_grcka_identity_15102024_2.jpg

Nevjerojatni prizori plantaža riže i pamuka na području jugozapadnog Balkana govore o toploj mediteranskoj klimi na kojoj uspijevaju gotovo sve poznate južne poljoprivredne kulture. Dio je to identiteta grčkog naroda, umnogome zaslužnog za razvitak moderne civilizacije kakvu danas poznajemo.

Osim Hrvata, sudionici projekta „Town twinning celebrating diversity”, u prijevodu „Bratimljenje gradova uz prihvaćanje različitosti”, bili su Slovenci iz Razvojne agencije Sotla iz Općine Podčetrtek, Španjolci iz Ajuntament se Sueca nedaleko Valencije i Bugari iz Zaklade Korenyak. Cilj je projekta bio predstavljanje identiteta sudionika iz različitih krajeva uz uključivost i prihvaćanje različitosti sredina i postignuća sudionika ovoga europskog projekta.

breznicki_hum_grcka_identity_15102024_3.jpg

Dobri domaćini Grci iz Verije, gradića sa krajnjega sjevera Grčke koji se nalazi nedaleko Soluna, sadržajno su priredili aktivnosti koje su zbližile okupljene Europljane u razmišljanju o Europskoj Uniji i razlozima njena stvaranja, prednostima, ali i nedostacima te svim pitanjima koja EU postavlja svojim građanima. Ovo se prije svega odnosilo na diskusiju sudionica projekta - zemalja članica EU jugozapadne Europe o temama važnim za opstanak i poboljšanje uvjeta života svih stanovnika EU.

- S obzirom na to da nam je ovo trideseti projekt u kojem sudjelujemo, moram reći da smo se u nekim dosadašnjim projektima već susretali sa sličnim temama koje su pomogle u razumijevanju i prihvaćanju razlika među sudionicima. Uglavnom živimo slično i bavimo se sličnim aktivnostima koje se djelomično razlikuju ovisno o sredini o kojoj je riječ – napominje načelnik jedine hrvatske općine sudionika ovoga projekta - Zoran Hegedić iz Brezničkog Huma.

breznicki_hum_grcka_identity_15102024_5.jpg

Posjet židovskoj sinagogi, arheološki muzej, crkve staroga Bizanta, arheološko nalazište Vergina, ali i obilazak grčkih sela okruženih plantažama voća i povrća, riže i pamuka, te boravak u životnoj sredini i upoznavanje stvarnoga života ruralnih Grka u potpunosti su nam približili svakodnevicu ovog vrijednog, pomalo usporenog, temperamentnoga tisućljetnog naroda koji je postavio temelje kulture zapadne civilizacije. Projekt sufinancira Europska unija u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) - Bratimljenje gradova.

breznicki_hum_grcka_identity_15102024_4.jpg

breznicki_hum_grcka_identity_15102024_6.jpg

breznicki_hum_grcka_identity_15102024_7.jpg

breznicki_hum_grcka_identity_15102024_8.jpg

breznicki_hum_grcka_identity_15102024_9.jpg

breznicki_hum_grcka_identity_15102024_10.jpg

breznicki_hum_grcka_identity_15102024_11.jpg

breznicki_hum_grcka_identity_15102024_1.jpg