Lječilišni perivoj u Varaždinskim Toplicama dobiva novi sjaj Foto: JU Priroda Varaždinske županije

Lječilišni perivoj u Varaždinskim Toplicama dobiva novi sjaj

Varaždinske vijesti | 13.3.2021. u 20:20h | Objavljeno u Društvo

Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, kao nositelju projekta u suradnji i uz podršku Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, odobren je projekt prijavljen na mjeru 8.5.2.: "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture".

Riječ je o projektu Edukativnog šetališta u Varaždinskim Toplicama vrijednom 680 tisuća kuna, u sklopu kojeg će se obnoviti ograde vidikovca s kojeg se pruža pogled na šume Varaždinsko-topličkog gorja, urediti edukativno dječje igralište na postojećoj šumskoj čistini te urediti okolno parkovno-šumsko područje. Park u Varaždinskim Toplicama kao spomenik parkovne arhitekture i lječilišni perivoj u vlasništvu je Specijalne bolnice, te je jedan od 26 zaštićenih dijelova prirode Varaždinske županije kojima upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.

- Uz arheološko nalazište Aquae Iasae nalazi se park na koji se nadovezuje šumski prostor s vrijednim autohtonim vrstama, što čini jedinstvenu parkovno-šumsku cjelinu. Zbog termalnog lječilišta i bolnice u neposrednoj blizini, kao i izuzetno vrijednog arheološkog nalazišta Aquae Iasae, ovo je područje vrlo posjećeno od strane turista i pacijenata. Prostor svakodnevno koristi i veliki broj stanovnika grada Varaždinske Toplice - ističu iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.

- Ovo je nastavak ulaganja u Varaždinske Toplice, kojeg smo započeli obnovom Minerve, Termi, Konstantinovog doma i Lovrine kupelji, a u tijeku je i izgradnja novog Spinalnog centra. Ovaj park je nekada bio centar druženja i rekreacije pacijenata i lokalnog stanovništva te mi je izuzetno drago što ćemo ga ponovo revitalizirati i vratiti mu onaj stari sjaj kakav i zaslužuje - istaknuo je Željko Bedeković, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

Bedekovic_Pavlekovic.jpg