Zavod varaždinskoga HAZU-a predstavljen u zagrebačkom HAZU-u

Napisao/la: VV -

Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu osnovan je prije 35 godina, a do danas je tiskao više od 65 naslova. Znanstveno-istraživački rad je njihova osnovna djelatnost te su jedina takva institucija HAZU-a na užem području sjeverozapadne Hrvatske.

Istaknuto je to danas, 5. travnja, u Zagrebu u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), gdje je održano predstavljanje njihovih znanstvenoistraživačkih jedinica iz sjeverozapadne Hrvatske.

- Varaždinska županija podupire rad Zavoda koji je u svojem 35-ogodišnjem djelovanju pokazao opravdanost postojanja. To je jasno vidljivo iz brojki: od 1983. godine su na više od 17.500 stranica objavili različita znanstvena istraživanja, prvenstveno o Varaždinu i Varaždinskoj županiji, ali i o širem području sjeverozapadne Hrvatske. Znanstvenoistraživački rad, koji zahtijeva stručnost, znanje i predanost, danas je u Hrvatskoj vjerojatno potrebniji više nego ikad prije. Bez istraživanja i novih znanja nema pokretanja društvenog i gospodarskog razvoja, država i društvo ne mogu ići naprijed – istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Napomenuo je da podrška Županije nije samo načelna, nego konkretna. Varaždinska županija, Grad Varaždin i HAZU su potpisali Ugovor o djelovanju varaždinskog Zavoda, i to 2015. na vrijeme od deset godina.

U prisustvu zamjenika župana, rad varaždinskog Zavoda predstavili su voditelj akademik Stjepan Damjanović i upravitelj dr. sc. Vladimir Huzjan. Svoj rad predstavili su Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru i Zavod za znanstvenoistraživački rad HAZU u Koprivničko-križevačkoj županiji Križevci.

Pozdrave su uputili predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić te akademik Vlatko Silobrčić, predsjednik Odbora za koordinaciju rada znanstvenoistraživačkih i umjetničko-galerijskih jedinica.

- Zavod je žarište znanstvenog rada u Varaždinskoj županiji, a zahvale upućujemo Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu koji se prema našem Zavodu odnose kao prema ustanovi koja im je važna. Zahvaljujemo i Varaždinskoj biskupiji u čijem prostoru djelujemo – rekao je akademik Stjepan Damjanović, voditelj Zavoda.

Rad Zavoda, koji danas okuplja više od 400 suradnika, obuhvaća interdisciplinarna istraživanja poput gospodarstva, povijesti, književnosti, jezika, glazbe, umjetnosti, tehnike, informatike i drugih područja. Iniciraju, organiziraju, koordiniraju i izvršavaju znanstvena istraživanja, a uz to organiziraju znanstvene skupove, savjetovanja i rasprave o pojedinim temama važne za unapređenje znanosti i primjenu znanstvenih rezultata u praksi.

- Da nema Zavoda, bili bismo zakinuti za mnoga otkrića i spoznaje. U 35 godina smo proveli 184 različite aktivnosti. Izdali smo mnoge naslove, među kojima su „Franjo Košćec i njegovo djelo 1882. – 1968.“, „800 godina slobodnog kraljevskog grada Varaždina 1209. – 2009.“, „Povijest grada Varaždina“, „Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska u Velikom radu 1914. – 1918.“ Proveli smo i istraživanje o članovima Akademije od osnivanja do 2016. godine. Iz sjeverozapadne Hrvatske je bilo ukupno 82 članova HAZU-a ili 32 posto, od čega je najviše članova, njih 26 iz Varaždinske županije – istaknuo je dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda.

U atriju palače HAZU je priređena prigodna izložba izdanja varaždinskog, bjelovarskog i križevačkog zavoda.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.