Uništili bolju budućnost Foto: VV arhiva / ilustracija

Uništili bolju budućnost

| 5.8.2024. u 21:16h | Objavljeno u Iz moga kuta

Kad su ljetni mjeseci, najčešće se govori o odmorima i turističkim pokazateljima. Za razliku od kontinenta, koji se ima sa čime pohvaliti, osobito Varaždinska županija, naše donedavno jake morske destinacije muku muče s popunjavanjem kapaciteta, a vele da ne ide dobro ni ugostiteljstvu, osobito na otocima.

U sjeni rasprava o turizmu i uzrocima podbačaja novi je pad naše industrijske proizvodnje po kojoj – za razliku od turizma - ionako nismo poznati. Naime, dok na nju otpada 34 posto BDP-a Irske, a 22 posto BDP-a Slovačke, industrijska proizvodnja u našem BDP-u lani je imala oko 14 posto. A ako se oduzme energetika i tome slično te ostane samo prerađivačka industrija - malo više od 10 posto! Manji udio prerađivačke industrije u BDP-u imaju samo Grčka, Malta i Cipar, kao i Luksemburg i Norveška, ali potonje dvije zemlje su priča za sebe.

U lipnju je u usporedbi sa svibnjem naša industrijska proizvodnja pala za 3,7 %, odnosno osjetnih 8,3 % u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Statističari su izvijestili i da je ukupan broj zaposlenih osoba u industriji ostao nepromijenjen. Dakle, imamo problem s prodajom, odnosno konkurentnošću i produktivnosti u poduzećima, što i nije neka novost jer su nas na to već upozoravali iz Svjetske banke, ukazujući da tvrtke premalo ulažu u tehnologiju, organizaciju i znanja pa zato nisu dovoljno produktivna niti inovativna, odnosno ne razvijaju nove proizvode i brendove te ne osvajaju nova tržišta, a kao takva nisu ni privlačna, osobito ne mladima koji odlaze, dok na njihova mjesta stiže strana, jeftina radna snaga.

Upravo zato što je tek trećina naših poduzeća inovativna, odnosno da bi kvalitetni tu ostali i opstali, prije desetak godina Tehnološki park Varaždin, tada vodeća takva institucija u Hrvatskoj, pokrenuo je projekt novog, osjetno većeg parka, koji ne bi imao samo prostore za najam, već i niz laboratorija. Trebalo je to biti mjesto suradnje gospodarstva i akademske zajednice, što je prepoznali i FER i FSB, kao i nadležno ministarstvo te EK, koji su bili spremni projekt financirali u iznosu od 100 %!

Međutim, projekt TPV II je ipak propao. Njegov pokretač i direktor TPV-a, koji je kasnije radio slične projekte u jednoj od najvećih globalnih konzultantskih kuća kao menadžer i ekspert za istraživanje, razvoj i inovacije - dao je ostavku nakon prozivki i ocjena da je projekt “megalomanski”. Takav je bio za tadašnjeg vijećnika, današnjeg optuženika, kao i vodeće ljude Varaždina, grada koji (je) ima(o) informatičke i druge fakultetima, odnosno sveučilište i solidnu IT industriju u kojoj je bio i pionir, dok, primjerice, Centar za razvoj industrije igara slične površine i veće vrijednosti danas gradi Novska, koja tek razvija svoj visokoškolski sustav i to sa snagama i iz Varaždina...