Norijade

| 30.5.2022. u 22:18h | Objavljeno u Iz moga kuta

Lijepo je vidjeti krajem svibnja ulice i trgove pune đaka, osobito maturanata, koji se vesele kraju srednjoškolskog obrazovanja kojeg slobodno obilježavaju raznim događanjima, kao što je ples, nakon dvije godine stanke zbog pandemije. Nekima će to slavlje, međutim, prisjesti.

Škola i Ministarstvo obrazovanja pa čak i policija te državno odvjetništvo uključili su se ili će to učiniti u slučaj koji je prošlog tjedna mnogima zapeo za oko, i to sve zbog majica jednog razreda s natpisom "Za norijadu spremni" s kojima su snimljeni jedni s podignutom desnom, drugi s lijevom, a treći s obje ruke. Zbog toga će ovog tjedna biti izrečena sankcija razrednici maturanata škole u Slavonskom Brodu. Iako se tome protive u sindikatu, spominje se čak i otkaz. No, ni to ne mora biti najteža kazna, uključi li se u slučaj državno odvjetništvo, iako baš nije jasno na temelju čega, odnosno što bi to učenici napravili protuzakonito.

Naime, učenici nisu pozivali na mržnju, a još manje na nasilje, već veselje, i zabavu, doduše, na jedan satiričan način, nešto poput televizijske serije Allo, allo. Začudo, njihov smisao za satiru i humor nije naišao na razumijevanje u dijelu javnosti koje je nekako u isto vrijeme mirno promatrao svojevrsnu norijadu uglavnom puno starijih u Kumrovcu. Na čelu s bivšim predsjednikom RH Stipom Mesićem, oni su se i ove godine, kao i niza proteklih, tu okupili da bi obilježili obljetnicu rođenja Josipa Broza Tita, vođe jugoslavenskog komunističkog pokreta, koji je odgovoran za zločine kako neposredno nakon II. svjetskog rata, tako i godinama nakon njega, uključujući i u inozemstvu protiv istaknutih pojedinaca koji se nisu slagali s autoritarnim socijalističkim režimom ili su od njega pobjegli.

Upravo zbog takve prakse, koja je bila još i izraženija u zemljama pod željeznom zavjesom, Vijeće Europe donijelo je dvije rezolucije koje su upozorile na potrebu uklanjanja nasljeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava i potrebu osude zločina koji su počinjeni pod okriljem tih sustava, a na tragu tih rezolucija Europski parlament donio je svoje rezolucije - o savjesti i totalitarizmu i o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe.

U tim dokumentima stoji da su jednako zlo nanijeli i nacizam i komunizam, režimi koji dijele iste značajke: grubo kršenje temeljnih ljudskih prava i nepoštovanje načela pravne države jer su njihove vođe uvodile diktaturu uime naroda ili proletarijata te uklanjale političkih protivnika, kao i kategorije stanovništva koje su nespojive s njihovim vizijom društva. Rezultat: masovni teror, zločini i gruba kršenja ljudskih prava.

Međutim, dok se u nas na zadnje noge dižemo već na satiru desnog totalitarizma, simbole lijevog totalitarizma mirno promatramo, čak i kad njegova djeca napadaju Ukrajinu. Do kada tako?

Označeno u