Kome izbori (ne) pašu

| 28.11.2022. u 21:59h | Objavljeno u Iz moga kuta

Nakon odlučnog "ne" varaždinskog HDZ-a prijedlogu gradskog proračuna SDP-ovog gradonačelnika Nevena Bosilja, Varaždin je korak bliže izborima. Mogu se izbjeći jedino, kako smo već pisali, ako se na sjednici Gradskog vijeća dogodi čudo: ruke dignu "braco i seka" ili vijećnici Ivana Čehoka.

A bivši gradonačelnik veli da je to čudo moguće, ali samo ako se krene postupati po Ugovoru o interventnom zbrinjavanju baliranog i novonastalog otpada iz 2008. u kojem je cijena 1.285 kn/t, odnosno otprilike 128 milijuna kuna, a ne prema prošlotjednoj, skupljoj ponudi od 216 milijuna s PDV-om. Kao i Čehokovi, zacijelo bi i vijećnici Petrić digli ruke za proračun, ako bi se ispunio neki njihov zahtjev.

Dakle, zapravo o Bosiljevoj (ne)spremnosti udovoljavanju vijećnicima ovisi hoće li se u Varaždinu sredinom iduće godine na izvanredne izbore. A varaždinski je gradonačelnik već rekao da neće pristati na ucjene u zamjenu za podršku proračunu.

Tako je oštro istupio na Petrićev prijedlog za smanjivanje prireza, koje samo po sebi nije problem. Uostalom, prirez je već u Varaždinu ove godine smanjen s 10 na 7,5 posto. Međutim, Bosilj je jasno dao do znanja da iduća godine nije dobra za nastavak rezanja prireza zbog neizvjesnosti što donosi.

Varaždinski gradonačelnik i SDP isto tako daju do znanja da rješenje za bale nije božićni ugovor iz 2008. jer je nadležno ministarstvo jasno još 2019. ukazalo da Grad Varaždin mora prvo riješiti pravnu problematiku, a onda provesti novu javnu nabavu. Bez toga, može se zaboraviti na sufinanciranje zbrinjavanja bala od Fonda za zaštitu okoliša, koji pokriva 40 posto troškova.

A od 216 milijuna to ispada 86 milijuna pa Grad treba osigurati oko 130 milijuna. Jako puno, ali ima li drugog rješenja? Postupati po božićnom ugovoru, koji je predmet sudskog spora? Bi li se u tom slučaju (opet) dobilo sufinanciranje bez kojeg je trošak isti? Gdje bi se uopće bale u tom slučaju zbrinjavale, budući da pravni slijednik potpisnika ugovora više nema MBO postrojenje?

Dakle, uvjeti za podršku proračunu, rješavanju bala i ostalog u razmrvljenom Gradskom vijeću nisu baš jednostavni i u usporedbi s njima izbori se ne čine lošija opcija u SDP-u. To tim više što su u tijeku ili predstoje neki bitni sudski postupci, iako su svjesni da je sve moguće.

Među njima su još dva protiv Čehoka, kojeg Habijan javno ocjenjuje "politički mrtvim", dok je na županijskoj razini itekako živ i prihvatljiv. Stoga se već postavlja pitanje postoje li dva Čehoka, a zapravo bi trebalo pitati postoje li dva HDZ-a, jedan "za" a drugi protiv" Čehoka, te što mogu i zbog toga oni  očekivati na izborima, ali i ne samo na njima. Od izbora ne zaziru, ali ukazivanje da nisu imali varaždinskoga gradonačelnika 20 godina nije dovoljno jer ni prije nije puno donijelo, a pitanje je što bi u slučaju  izvanrednih izbora.. Ako HDZ ili bilo tko drugi  hoće više,  mora dati više. Ne samo pričati nismo mi u prošlosti radili ovo ili ono, nego ksko riješavati izazove...

Označeno u