Zbog trupaca, čak 288 radnika Požgaj grupe ostaje bez posla Foto: Ilustracija/Pixabay

Zbog trupaca, čak 288 radnika Požgaj grupe ostaje bez posla

Ivica Kruhoberec | 12.4.2021. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Ukupno 288 otkaza ugovora o radu do 30. lipnja u planu je restrukturiranja Požgaj grupe, od čega će 218 otići do 30. travnja, a 147 radnika već je otišlo, dok preostali odrađuju zakonski otkazni rok. Doznajemo to od Nikole Požgaja, direktora grupacije koja će po završetku procesa restrukturiranja imat oko 300 zaposlenih.

Ovo restrukturiranje, kako ukazuje, povezano je s nabavkom sirovine od Hrvatskih šuma.

-Uzrok restrukturiranja, koje smo pokrenuli sredinom veljače ove godine, utemeljeno je isključivo na tome do tog roka nismo primili odluku Hrvatskih šuma o dodjeli godišnjeg ugovora za 2021. godinu, iako je rok za potpis godišnjeg ugovora naveden u javnom pozivu bio do 31. siječnja, ukazuje direktor Požgaj grupe.

Budući da kao veliki poslovni sustav već prije kraja prethodne godine završavaju sve poslovne planove za sljedeću godinu te potpisuju ugovore s kupcima, nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama bila je izuzetno velika, zapravo šokantna promjena za njih.

- Nismo uopće smatrali da bi bili upitni godišnji ugovori za trupce za ovu godinu najmanje u visini kvote kao i prethodne godine. Ako ništa drugo, jer smo bili među deset najvećih kupaca Hrvatskih šuma, i to prema njihovim riječima, ukazuje Požgaj.

U kratkom roku, kako pojašnjava, ne mogu pronaći alternativne izvore trupaca u potrebnoj količini i uvjetima kako bi grupacija mogla raditi s kapacitetom dovoljnim za održivost.

- Nažalost, Hrvatske šume su monopolist, a njihova uprava ne razumije tržišnu ekonomiju, pogotovo u korelaciji s realnim vremenom. Njima je svejedno hoće li odluku donijeti u prosincu ili, primjerice, travnju. U stvarnim tržišnim okvirima, međutim, razlika je ogromna i ona u našem slučaju znači gubitak više od 280 radnih mjesta. A jedina i direktna odgovornost za to, ponovno napominjem, na Hrvatskim je šumama koje nisu u stanju donijeti odluku radi svojih parcijalnih interesa, ne gledajući učinak takvog nečinjenja na ukupno dioništvo, ukazuje Požgaj.

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...