Stričak: "Lani u zdravstvo usmjereno više od 50 posto proračunskih sredstava" Foto: Varaždinska županija

Stričak: "Lani u zdravstvo usmjereno više od 50 posto proračunskih sredstava"

Varaždinske vijesti | 12.6.2024. u 15:11h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija je prošlu godinu završila s viškom prihoda od 8,6 milijuna eura, a višak prihoda je prvi put nakon niza godina ostvarilo i svih šest zdravstvenih ustanova, istaknuto je danas na 15. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj su županijski vijećnici jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja u 2024. godini.

zupanijska_skupstina_lipanj_2024_1.jpg

Nagrada za životno djelo Varaždinske županije u 2024. godini je posthumno dodijeljena Petri Horvat, stradaloj u prometnoj nesreći, koja je tijekom života ostavila trag darujući svoje vrijeme za volontiranje i humanost, a posebno treba istaknuti da je prije svoje 24. godine postala udomiteljica četvero djece. Njoj u čast je Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever uveo priznanje koje nosi Petrino ime, a koje se dodjeljuje studentima volonterima koji su se posebno istaknuli svojim angažmanom.

>> Dobitnici Javnih priznanja Varaždinske županije: Petri Horvat posthumno Nagrada za životno djelo

Dobitnici Nagrade za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i inozemstvu su prof. dr. sc. Ivor Karavanić koji 30 godina znanstveno proučava špilju Vindija, direktor VTV Televizije Marijan Varović te Dvor Trakošćan koji ove godine obilježava 70. obljetnicu osnivanja. Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobit će Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin za 120 godina organiziranog obrtništva u Varaždinu te Boris Kos, poduzetnik koji je u 45 godina rada od jednog zaposlenog razvio tvrtku s 300-tinjak zaposlenih. Nagrade će dobitnicima biti uručene u rujnu na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Županije.

zupanijska_skupstina_lipanj_2024_3.jpg

Vijećnici su većinom glasova usvojili Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Varaždinske županije za 2023. godinu.

- Županija je prošlu godinu završila s 8,6 milijuna kuna viška prihoda i to zahvaljujući izvršenju proračuna za 2023. godinu u ukupnom iznosu od 268 milijuna eura. To je povećanje od čak 20,5 % u odnosu na 2022. godinu, što je posljedica rasta gotovo svih kategorija prihoda, kao i rasta povučenih bespovratnih EU sredstava. Ukupno ugovorena vrijednost EU projekata koji su se provodili u 2023. godini iznosi više od 107 milijuna eura, pri čemu je više od 70 % tih sredstava usmjereno u poboljšanje zdravstvenog standarda naših žitelja. Varaždinska županija je od 2021. godine pri samom vrhu ugovorenih EU projekata među županijama, a u 2023. s vrijednošću od 107 milijuna eura bit će zasigurno vodeća – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

zupanijska_skupstina_lipanj_2024_2.jpg

Napomenuo je da je nositelj razvoja Županije prije svega kvalitetno i uspješno gospodarstvo, koje po mnogim pokazateljima prednjači u odnosu na ostatak Hrvatske.

- Porez na dohodak je ključni izvorni prihod Županije, a u prošloj godini je ostvaren u iznosu od 21,1 milijuna eura, što je 34 % više u odnosu na 2022. U ožujku 2024. bilo zaposleno 70.599 osoba, dok je nezaposlenih bilo 1.171 – naveo je župan.

Sva ostvarena sredstva Županije proračunom su usmjerena primarno u poboljšanje standarda u zdravstvu, u koje je bilo lani usmjereno više od 50 posto proračunskih sredstava, te u školstvo koje nosi 40 posto realizacije proračuna.

Prihvaćena su i izvješća o radu i financijskom poslovanju šest zdravstvenih ustanova u 2023. godini, čiji je osnivač Županija.

zupanijska_skupstina_lipanj_2024_4.jpg

- U zdravstvu Varaždinske županije nikad toliko investicija i nikad sve zdravstvene ustanove u jednoj proračunskoj godini nisu završile u plusu. Opća bolnica Varaždin ostvarila je 5.644.809 eura viška prihoda, Specijalna bolnica Varaždinske Toplice 1.722.580 eura, Dom zdravlja 110.374 eura, Zavod za javno zdravstvo 1.206.051 eura, Nastavni zavod za hitnu medicinu 20.372 eura te Ljekarna 397.397 eura viška prihoda. Zahvaljujući tome, smanjeni su ukupni manjkovi koje su zdravstvene ustanove ostvarivale prijašnjih godina – rekao je župan Stričak.

>> Stričak najavio uređenje prostora za dječju fizikalnu medicinu u OB Varaždin

Povećan je i broj specijalizacija na koje će biti upućeni zdravstveni radnici iz županije budući da su vijećnici prihvatili izmjene i dopune Plana specijalističkog usavršavanja za petogodišnje razdoblje (2020. – 2024.).

- U našoj županiji trenutno su na specijalizacijama 152 liječnika, a ovom odlukom se broj specijalizacija za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice s 14 poveća na 18, a za Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije s pet na osam – izvijestio je župan.

>> Ravnatelj Doma za starije: "Moramo dići cijene, više ne možemo izdržati"

Županijski vijećnici prihvatili su izvješća o radu i poslovanju Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin te Županijske uprave za ceste za 2023. godinu, kao i odluke o prihvaćanju tri investicije. Riječ je o energetskoj obnovi upravne zgrade u Ivancu, zgrade javnog sektora u Novome Marofu i Područne škole Margečan. Putem poziva „Energetska obnova zgrada javnog sektora“, a u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, za projekt energetske obnove zgrade u Ivancu odobreno je 612.827 eura, zatim 1.053.797,67 eura za obnovu zgrade u Novome Marofu te 168.757,99 eura za Područnu školu Margečan.

zupanijska_skupstina_lipanj_2024_5.jpg

Vijećnici Županijske skupštine su osnovali Koordinacijski odbor za pripremu i provedbu projekta „Varaždinska županija - prijatelj zlatne dobi“, a ciljem utvrđivanja aktivnosti i ugrađivanja koncepta aktivnog starenja u javne politike.

- Baš kao što smo i najavili, korak po korak rješavamo sve izazove. Posebnu brigu moramo voditi o našim sugrađanima starije životne dobi jer oni su izgradili ovu županiju, mi je sada dograđujemo. Ovoj temi treba prići sustavno i najprije utvrditi njihov položaj i potrebe, a potom predložiti rješenja. Upravo je izrada planskog dokumenta zadaća Koordinacijskog odbora, čiji su članovi i predstavnici umirovljenika koji najbolje znaju što im je potrebno i što bi im pomoglo – rekao je župan Stričak.

zupanijska_skupstina_lipanj_2024_6.jpg

Usvojena je i Rezolucija o proglašenju Varaždinske županije sigurnim mjestom za žene. Cilj je aktivno provođenje javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja, osiguranja pristupa specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodnog uvjetovanog nasilja.

>> Stiže rezolucija o proglašenju Varaždinske županije sigurnim mjestom za žene

Županijski vijećnici su na 15. sjednici prihvatili i sve ostale točke dnevnog reda.

Dodajmo da su za vijećnike prisegnuli Igor Borovec koji je zamijenio preminuloga prof. dr. sc. Marijana Cingulu, te Mira Letić koja je zamijenila Sanju Kočet.

>> Igor Borovec i Mira Letić prisegnuli kao novi vijećnici varaždinske Županijske skupštine

zupanijska_skupstina_lipanj_2024_9.jpg

zupanijska_skupstina_lipanj_2024_7.jpg

zupanijska_skupstina_lipanj_2024_8.jpg

zupanijska_skupstina_lipanj_2024_10.jpg

zupanijska_skupstina_lipanj_2024_11.jpg

zupanijska_skupstina_lipanj_2024_12.jpg

zupanijska_skupstina_lipanj_2024_13.jpg