Ravnatelj Doma za starije: "Moramo dići cijene, više ne možemo izdržati" Foto: VV arhiva / ilustracija

Ravnatelj Doma za starije: "Moramo dići cijene, više ne možemo izdržati"

I.D./Varaždinske vijesti | 12.6.2024. u 12:24h | Objavljeno u Aktualno

Na dnevnom redu Županijske skupštine bilo je poslovanje Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin.

Dom je u 2023. godini ostvario 3.465.699,39 eura prihoda, te 3.483.675,49 eura rashoda i izdataka (3.375.809,61 eura rashoda i 107.865,88 eura izdataka). Kada se od prihoda oduzmu rashodi/izdaci, ostvaren je manjak u iznosu od 17.976,10 eura, a kako je u 2022. godini ostvaren višak prihoda u iznosu od 1.627,92 eura kojim se pokrio dio manjka u 2023. godini, ukupni manjak iznosi 16.348,18 eura.

- Da nije bilo Županije i župana, taj minus bi bio puno veći - istaknuo je ravnatelj Doma Alen Runac i odmah ukazao na najveći problem.

- Problem nam je cijena. Imam inicijativu da nam dopuste podići cijene jer naše cijene su uvjerljivo najniže u Hrvatskoj. Privatni domovi su i do 2,5 puta skuplji od nas, znači 250 posto. Teško je izaći na kraj s takvom konkurencijom, ne možemo im konkurirati ni s plaćama ni s ostalim izdvajanjima za djelatnike. Također, moramo misliti na kvalitetu po kojoj smo i poznati i zbog koje nas svi hvale - kazao je Runac.

- Ne možemo više izdržati na tržištu. Prošle godine županijski domovi u Hrvatskoj su digli cijene 50 posto. I mi smo prije dvije godine podigli cijenu, ali projekcije pokazuju da bi nam trebalo nekih 930.000 eura. Bili smo i kod ministra, ali već godinu i pol naše ministarstvo radi izračune i nikako da ih napravi, a mi nemamo vremena čekati. Moramo dići cijene korištenja naših usluga, jer više tako ne možemo izdržati - ukazao je Runac.

Napomenuo je da je na listi čekanja za dom sad već 2.700 osoba.

- Svakodnevno imamo 10-ak poziva da se iz drugih domova presele kod nas, jer su cijene u tim domovima, višestruko veće nego kod nas. Pošteno bi bilo da svi imaju jednaka izdvajanja, ali mi ne možemo dići toliko, no na ovaj način je teško raditi - poručio je ravnatelj doma za starije.

Vijećnica HSU-a Jadranka Bahlen u raspravi je naglasila je puno uloženo u uređenje doma.

- Prije tri godine je dom bio u lošem stanju, sada je to donekle sanirano. Teško je i da nema Županije koja izlazi ususret, dom bi odavno podigao cijene. Svjesna sam da će morati podići cijene, ali trebamo pomoći onima koji ne mogu plaćati privatne domove koji su dvostruko skuplji - kazala je Bahlen.

Vijećnica SDP-a Ruža Jelovac je ukazala da se u domu ne radi samo o pukom smještaju.

- To nije samo puki smještaj i prehrana, tu su radne terapije, posebna njega... Ovaj gubitak od 17.000 eura je čak i mali gubitak s obzirom na sve. Naš dom dobiva najmanje sredstava u Hrvatskoj, najmanje subvencioniranja po korisniku od države. Da nas subvencioniraju kao i usporedive domove, recimo dom u Koprivnici, imali bi i obnovljeni dom - kazala je Jelovac.

- Liste čekanja su ogromne, ukazuje li to potrebu izgradnje novog doma. Na prijašnji natječaj za izgradnju novih kapaciteta nitko se nije javio od općina i gradova. Županija bi trebala inicirati nešto, nužni su nam novi kapaciteti. Cijenu ne možemo izravnati s privatnim domovima, ali izravnati teret možemo i moramo - istaknula je.

- Trebamo pokrenuti inicijativu da se izravnaju sredstva za subvencioniranje, a moramo pokrenuti i inicijativu za izgradnju novih kapaciteta. Ubrzano starimo i moramo iskoristiti trenutak i pokrenuti inicijativu za zbrinjavanje sve starijeg i siromašnijeg stanovništva - poručila je.

Javila se i Mira Letić (Reformisti), nova vijećnica umjesto Sanje Kočet, koja je svoj mandat stavila u mirovanje iz osobnih razloga.

- Ranije sam bila predsjednica Upravnog vijeća Doma umirovljenika- Energetska obnova napravljena je za vrijeme bivšeg župana, i ako netko kaže da to nije bilo dobro napravljeno, taj ne zna što govori. Bilo je nekoliko nedostatak koji su popravljeni. A gospođa Bahlen je vezana za taj dom jer joj kći radi tamo, zaposlena je u ovom mandatu - navela je Letić.

Na stanje u Domu osvrnuo se i župan Anđelko Stričak.

- I prije dvije godine raspravljali smo o stanju u domu, voda je curila na sve strane, plijesan... Dom ima kapacitet ima 360 korisnika, a 2.700 ljudi je na listi čekanja, neki od njih su smješteni u druge domove, ali bi htjeli prijeći u ovaj. Cijene su 250 posto niže nego u privatnim domovima, pa je dobiti smještaj u županijskom domu kao da dobiješ na lotu, i to po svemu - po cijeni, po smještaju, po uslugama... toga moramo biti svjesni - rekao je Stričak.

A cijene?

- Cijena? O tome ćemo još razgovarati. Održat ćemo sastanak i s upravnim vijećem i predstavnicima korisnika. Ili da odobrite novih 900.000 eura da se pokriju troškovi - poručio je na kraju županijskim vijećnicima.