Stiže rezolucija o proglašenju Varaždinske županije sigurnim mjestom za žene Foto: VV arhiva / ilustracija

Stiže rezolucija o proglašenju Varaždinske županije sigurnim mjestom za žene

Varaždinske vijesti | 5.6.2024. u 12:18h | Objavljeno u Aktualno

Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine koja će se održati 12. lipnja bit će, među ostalim, i Prijedlog rezolucije o proglašenju Varaždinske županije sigurnim mjestom za žene.

Kako stoji u obrazloženju, rezolucija se donosi uzimajući u obzir Opću deklaraciju o ljudskim pravima, Pekinšku deklaraciju i Platformu za djelovanje, Ugovor o Europskoj uniji, Povelju Europske unije o temeljnim pravima, Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i relevantnu sudsku praksu Europskog suda za ljudska prava, Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) te druge dokumente kojima se skrbi o pravima žena.

Također se navodi da se na ovaj korak Varaždinska županija odlučila budući da je ravnopravnost žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije i jedno od temeljnih prava utvrđenih u ugovorima i Povelji Europske unije o temeljnim te da je "borba protiv rodno uvjetovanog nasilja u EU-u odgovornost svih nas koja iziskuje zajedničke napore i djelovanje na svim razinama vlasti, prije svega lokalnih i regionalnih vlasti, koje u tome imaju ključnu ulogu jer su najbliže građankama i građanima"; kao i da je iskorjenjivanje rodno uvjetovanog nasilja, uključujući nasilje muškaraca nad ženama i djevojčicama, jedan od preduvjeta za postizanje stvarne rodne ravnopravnosti.

Kao poticaj na ovakvu odluku navodi se, među ostalim, i podatak da je, prema rezultatima opsežnog istraživanja o nasilju nad ženama Agencije EU za temeljna prava (FRA) iz 2014. godine, 33% žena doživjelo fizičko i/ili seksualno nasilje, 22% žena doživjelo nasilje od bliskog partnera, a čak je 55% žena doživjelo je seksualno uznemiravanje.

Prema nacrtu odluke, Županijska skupština Varaždinske županije proglašava Varaždinsku županiju sigurnim mjestom za žene te utvrđuje, uz ostalo, kako će se svim raspoloživim kapacitetima Varaždinske županije "aktivno i promptno raditi na uvođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz istovremenu beziznimnu osudu svakog oblika rodno uvjetovanog nasilja uz osiguranje potpune i ravnopravne uključenosti žena u te procese" te "osigurati izravan i neprekidan pristup specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodno uvjetovanog nasilja, uključujući nasilje u obitelji i seksualno nasilje".