Stričak najavio uređenje prostora za dječju fizikalnu medicinu u OB Varaždin Foto: Krešimir Đurić

Stričak najavio uređenje prostora za dječju fizikalnu medicinu u OB Varaždin

| 12.6.2024. u 11:44h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu sjednice Županijske skupštine, raspravljalo se i o poslovanju zdravstvenih ustanova u 2023. kojima je osnivač (bila) Varaždinska županija. Naime, osnivačka prava nad Općom bolnicom Varaždin prenijeta su od 1. siječnja ove godine na Republiku Hrvatsku.

kako je istaknuo župan Anđelko Stričak, sve zdravstvene ustanove prošlu su godinu završile s viškom prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima.

- Prijenosom rezultata iz ranijih godina, pozitivan rezultat na kraju 2023. imali su Zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za hitnu medicinu i Ljekarna, dok je kod Opće bolnice Varaždin, Specijalne bolnice Varaždinske Toplice i Doma zdravlja prijenosom manjka iz ranijih godina krajnji rezultat još uvijek negativan. Manjak prihoda koji je OB Varaždin kumulirala godinama utjecao je na krajnji manjak od 51.670.217 eura - istaknuo je.

Uz nabrajanje investicija, poput izgradnje OHBP, dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te Spinalnog centra, gradnje Centralnog operacijskog bloka i ulaganja u ambulante Doma zdravlja, Stričak je najavio još jedno ulaganje.

- Čuju se pitanja hoće li županija i dalje pratiti rad bolnice? Naravno da hoće, u sjeverozapadnom dijelu bolničkog kruga je zgrada za koju su prije mislili da bi bilo dobro da se uredi dječji vrtić za potrebe djece zaposlenika, ali mi smo odustali od te inicijative i tamo pripremamo jedan dio koji će biti namijenjen za dječju fizikalnu medicinu. Županija je za to predvidjela 250.000 eura, a ako će biti potrebno, izdvojit ćemo još. Do kraja godine ili početkom iduće godine mi bi tu zgradu trebali obnoviti i dati na korištenje onima kojima je najpotrebnije, a to su naši najmlađi sugrađani - rekao je Stričak.

- Treba strpljenja, nekih pet godina će nam trebati da sve posložimo kako bi trebalo biti. U specijalnoj bolnici u Varaždinskim Toplicama provodi se projekt unutarnjeg uređenja hotela Minerva. Osigurano je 17,2 mil. eura bespovratnih sredstava, u postupku je javni natječaj za izvođača radova, znači godinu i pol do dvije hotel u sklopu Specijelne bolnice će biti van funkcije - napomenuo je župan.

- U sklopu OB Varaždin radi se Centralni operacijski blok, a do kraja godine ćemo s vodstvom bolnice i ministarstvom zdravstva dogovoriti sljedeći korak, što smo i najavili prije dvije godine. Riječ je o uređenju parkirališta, znači izgradnja garaže za koju će također trebati vremena da se isprojektira i izgradi, opet dvije-tri godine, stoga apeliram na sve građane naše i susjednih županija za strpljenje kroz te dvije-tri godine da to izgradimo i posložimo. Tada će to, po meni, biti jedno vrhunsko zdravstvo - zaključio je Stričak.