Podolnjak i Kolarić: Grad bi trebao kupiti postrojenje za MBO

Podolnjak i Kolarić: Grad bi trebao kupiti postrojenje za MBO Foto: Krešimir Đurić

Grad Varaždin trebao bi tvrtci C.I.O.S. MBO predložiti da od njih kupi potrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada u Brezju. Smatraju to varaždinski gradski vijećnici Robert Podolnjak i Božidar Kolarić koji su na pressici u četvrtak detaljnije pojasnili svoju inicijativu.

- Grad bi direktno, ili preko komunalne tvrtke Čistoća, trebao kupiti postrojenje za MBO jer bi to bio najbolji način da Grad više ne ovisi o privatnim partnerima, privatnim koncesionarima i tvrtkama koje već godinama zbrinjavaju varaždinski otpad. Također, Grad bi istovremeno postao vlasnik objekta koji je legalan i ima sve potrebne dozvole, a time bi i u cijelosti dugoročno riješio problem zbrinjavanja svog otpada. Naime, pitanje je hoće li i kada RCGO Piškornica početi raditi - naveo je Podolnjak.

Postoji i mogućnost, dodaje, da se postrojenje za MBO prebaci na Motičnjak. Ondje je zapravo prostorno-planskom dokumentacijom predviđena lokacija za odlagalište.

- Grad će tako moći kontrolirati koliko će se smeća tamo obrađivati, na koji način i tko će imati pristup. Grad će preko svoje tvrtke biti gospodar situacije kako se ne bi dogodilo da netko drugi odlučuje o tome i da ono doista postane regionalno odlagalište za veći dio sjeverozapadne Hrvatske - kazao je Podolnjak.

Grad bi, predlaže, postrojenje za MBO kupio kroz dugoročni kredit što ne bi predstavljalo problem budući da ima stabilne i kvalitetne prihode.

- Napravit će se tržišna procjena vrijednosti postrojenja u kojem bi se po nama zbrinjavao otpad s područja grada Varaždina i susjednih općina koje su u ingerenciji Čistoće - napomenuo je Podolnjak po čijem bi se mišljenju već sada trebala provesti rasprava o tom pitanju.

- O ovoj bi se inicijativi trebale izjasniti sve relevantne političke opcije kako bi građani znali da im nudimo rješenje koje se može provesti i kako bi mogli zauzeti stav prije lokalnih izbora. Ne želimo skrivati kako i na koji način dugoročno mislimo riješiti problem zbrinjavanja otpada - naveo je Podolnjak.

Kolarić je pak zadovoljan što su njegov prijedlog prihvatili i Podolnjak i žitelji MO iz Brezja.

- Potpuno je jasno da projekt RCGO Piškornica još neće zaživjeti, a mi moramo postati gazde našeg otpada. Postrojenje za MBO već i sada ima sve dozvole i zbrinjava otpad iz drugih krajeva, a na nama je da odlučimo želimo li mi kontrolirati što se ondje događa ili će to voditi neka druga tvrtka - istaknuo je Kolarić.

Po Podolnjaku, za rješavanje problema baliranog otpada u Brezju postoje samo dvije mogućnosti.

- Prva je mogućnost da se postojeća odluka stavi van snage te da se koncesionaru isplati naknada za štetu koju je pretrpio, a da Grad istovremeno u suradnji s ministarstvom i fondom u skladu sa zakonom sanira prostor i zbrine balirani otpad uz visok stupanj sufinanciranja fonda. U ministarstvu su najskloniji tom rješenju - kaže Podolnjak.

Drugo je pak rješenje da se u proračunu osigura potrebnih 70 milijuna kuna i realizira postojeći koncesijski ugovor, no bez sufinanciranja.

- O oba rješenja mora odlučiti gradsko vijeće, i to novi saziv. Ono će morati ili postojeću odluku staviti van snage ili pak u proračunu osigurati 70 milijuna kuna za realizaciju koncesije. Trećeg rješenja nema. Gradonačelnik je četiri godine maltretirao sebe, vijećnike, državna tijela i na kraju digao ruke. Nije imao rješenje za balirani otpad i zato u prijedlogu proračuna niti nisu bila planirana sredstva - poručuje Podolnjak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.