Hrvatski župani: Neprihvatljivo je ukidanje županijskih uprava za ceste

Napisao/la: -

"Županijske uprave za ceste najbolje znaju kako skrbiti o regionalnim cestama" rečeno je na 41. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na najave ukidanja županijskih uprava za ceste i potpadanje tih poslova pod Hrvatske ceste.

Predstavnike Udruge županijskih uprava za ceste zabrinula je najava promjene reorganizacije gospodarenja cestovnom mrežom.

Prema informacijama kojima raspolažu, ukidanje županijskih uprava za ceste i potpadanje tih poslova pod Hrvatske ceste predlaže se kao jedan od načina smanjenja administracije državne uprave.

- Centralizaciju se želi riješiti centralizacijom. Taj prijedlog nikako ne stoji - rekao je predsjednik Udruge ŽUC-eva Nino Vela na 41. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

- Mi tražimo sredstva za ceste radi sigurnosti građana, a ne za organizacijski sustav. Opravdali smo svoje postojanje jer 95 posto svojih prihoda izravno ulažemo u ono za što smo osnovani - napomenuo je Vela.

Rekao je da u županijskim upravama za ceste radi 239 osoba koji brinu za 18.534 kilometara županijskih i lokalnih cesta. Usporedbe radi, jedan zaposlenik ŽUC-a brine za 95 kilometara ceste, jedan zaposlenik Hrvatskih cesta za 16 kilometara, a jedan zaposlenik Hrvatskih autocesta za tek 3 kilometra autoceste. Župani su složni u ocjeni da takvo rješenje za ceste nije prihvatljivo.

- To je van pameti jer županijske uprave najbolje znaju kako skrbiti o regionalnim cestama. Problem je u sredstvima koja su okljaštrena u zadnjih godinu i pol dana – za oko 40 posto sredstava koja su do tada imale te županijske uprave - kazao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk, ali i dodao da je i u okviru sada raspoloživih sredstava potrebno provesti pravedniju i ravnomjerniju raspodjelu novca po svakom pojedinom ŽUC-u.

Analize pokazuju da se, nakon intezivne izgradnje autocesta i obnove državnih cesta, potrebno okrenuti obnovi mreže županijskih i lokalnih cesta, čime bi dosad izgrađena infrastruktura dobila pravi smisao kao gospodarski cestovni krvotok, kažu.

Naknade za financiranje javnih cesta nisu se povećavale posljednjih trinaest godina, naprotiv rečeno je na sjednici, snižene su, unatoč povećanju svih ostalih troškova s tim u vezi.

Iako se procjenjuje se kako je za sadašnje potrebe vozila i prometa potrebno rekonstruirati polovinu mreže županijskih i lokalnih cesta, od 2013. godine do danas županijske uprave za ceste izgubile su 744 milijuna kuna potrebnih za njihovo održavanje i obnovu, istaknuli su župani.

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija odlučio je podržati ŽUC-eve, a najavljeno je i da će se o stvaranju održivog sustava upravljanja lokalnim i regionalnim cestama razgovarati i s ministrom prometa Olegom Butkovićem.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.