Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Foto: screenshot

Davor Božinović objasnio sve detalje oko popuštanja mjera

Varaždinske vijesti/HRT | 12.2.2021. u 11:41h | Objavljeno u Aktualno

Ministar unutarnjih poslova te načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović osvrnuo se na današnjoj konferenciji za novinare na popuštanje mjera, prenosi portal HRT-a-. Rekao je da imaju sliku onih mjera aktivnosti koje se eventualno mogu dodatno relaksirati ako trendovi ostanu ovakvi. Mi to ne znamo, hoće li biti situacija, ali znamo da ćemo pozorno pratiti sve što se događa pogotovo vezano za nove varijante i tu je važna reakcija epidemiološke struke.

- Najgore je donijeti odluku da se nešto otvori, a onda vrlo brzo nakon toga te djelatnosti zatvoriti. Zato zagovaramo postepeni pristup. Mi od prvog dana pokušavamo što više doznati o ponašanju virusa, društva i pojedinaca. Imamo novi elemenet sa novim varijantama koji moramo uzeti u obzir kod odlučivanja, ali i brojne druge okolnosti.

Isporuka hrane pića i slastica iz ugostiteljskih objekata

Kod takvih aktivnosti izrađen je epidemiološki okvir. Osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju se zadržavati pred objektom. Nije dopušten ulazak u objekt. Terase treba ograditi, a stolove i stolice složiti tako da se ne mogu koristiti.

Teretane i fitness centri

Treba voditi računa o maksimalnom broju korisnika - 1 osoba na 20 kvadratnih metara. Obvezno se vodi briga o adekvatnoj ventilaciji. Sprave i pribor nakon svake uporabe vlasnici moraju dezinficirati. Vodi se evidencija korisnika i obavezno je nošenje maski prilikom dolaska i odlaska. Upotrebljavaju se samo vlastiti ručnici i prostirke.

Škole stranih jezika

Osim klasičnih epidemioloških mjera treba ograničiti broj polaznika po grupama. Potrebno je održavati najmanje 2 metra razmaka. Obavezno koritenj emaski za lice, predavači moraju mjeriti ebi ali i polaznicima.

Dječje igraonica

Na ulazu istaknuti potrebu održavanja razmaka. Mjerenje temperature prilikom ulaska u igraonicu, voditi ecidenciju o korisnicima i brigu o razmaku između roditelja koji dovode i odvode djecu.

Kladionice

Za njih vrijede mjere kao i za trgovine. Treba ograničiti broj osoba koje ulaze i staviti obavijest na ulaz. Korisnici moraju nositi maske i održavati razmak. Osoblje koristi maske za lice i odvaja se od korisnika pleksiglasom ili drugom preprekom. Dezinficirati prostor i osigurati dezinficijus za korisnike.

Automat klubovi i kasina

Jedan korisnik na 7 metara i to se mora istaknuti na ulazu. Držati razmak od 2 metra i nositi maske. Ako postoje sjedeća mjesta razmak mora biti 1,5 metara, a između stolova 3 metra. Ugostiteljski dio ovih objekata mora biti zatvoren, naglasio je Božinović, a prenosi portal HRT-a.

Označeno u