Uskrs – „Ivan vidje i povjerova!“

| 12.4.2017. u 13:10h | Objavljeno u Promišljanje

Liturgijska čitanja na dan Uskrsa govore o bitnim koracima prihvaćanja i naviještanja vjere u Uskrsloga. Tako Luka u Djelima apostolskim opisuje Petrov govor u kući Rimljanina Kornelija, koji ga je pozvao propovijedati mu o Bogu opisivanom u Bibliji i objavljenom po Kristovim zaslugama.

Petar je tako započeo misijsko djelovanje Crkve propovijedajući među poganima o Isusovom životu, a posebno o njegovom Vazmenom otajstvu - muci, smrti, uskrsnuću, uzašašću i poslanju Duha Svetoga.

Ohrabruje svoje slušatelje govoreći kako Bog hoće da se spašavaju svi oni koji ga životom priznaju Stvoriteljem, koji ispovijedaju vjeru u Krista Spasitelja i Otkupitelja, bez obzira kojem narodu oni pripradali.

Isusov život, zapravo njegovo trogodišnje javno djelovanje zaokružuje izjavom da je, djelovanjem Duha Svetoga od Oca objavljenog kod krštenja na rijeci Jordan, prošao zemljom čineći dobro, propovijedajući i ozdravljajući mnoge...

Vršio je Očevu volju čineći dobro te tako i nama pokazao da su za spasenje bitna djela ljubavi i milosrđa prema našim bližnjima, a ne samo ispovijedanje vjere u jednoga Boga. Govoreći o Isusovoj smrti i uskrsnuću Petar sebe i ostale apostole predstavlja kao svjedoke svih spasenjskih događaja.

Ističe i posebno naglašava činjenicu da je Bog uskrisio Krista i proslavio ga te je tako postao Spasitelj svakog čovjeka. I nama je ponudio tu proslavu - uskrsnućem.

Tako nam zapravo daje novi život ukoliko ga prihvatimo po krštenju i vjerom, obogaćenom djelima ljubavi i milosrđa, poput apostola gorljivo svjedočimo drugim ljudima. U Ivanovom izvještaju o Isusovom uskrsnuću, o radosnoj vijesti za ljudski rod, postavlja se temeljno pitanje na koje su tada apostoli trebali odgovoriti i na koje mi danas trebamo davati odgovor - vjerujemo li da je Isus uskrsnuo i što to znači za mene, tebe, njega, nju?

Nisu ni apostoli sve prihvatili u jednom trenutku. S nepovjerenjem su slušali svjedočanstvo susreta s Uskrslim Marije Magdalene. Rasli su u vjeri i spoznaji. Na prvom mjestu sumnjičavih apostola bio je i Petar.

Bio je oprezan, ali je tražio prosvjetljenje, dozvolio je Bogu da djeluje u njegovoj savjesti i pronašao je prave odgovore na svoja pitanja. Ivanu je bio dovoljan prazan grob. Važno je zaključiti da svi apostoli, kad su shvatili Isusovo poslanje, prihvatili i povjerovali njegovom nauku i pozivu, nisu više sumnjali nego gorljivo i neustrašivo naviještali svima tu Radosnu vijest.

Svojom vjerom u proslavljenog Gospodina okupljali su zajednice vjernika i sačuvali svoja svjedo- čanstva po svojim nasljednicima. Kristovim vazmenim otajstvom objavljena nam je Očeva ljubav. Svojom žrtvom Isus je nadvladao zlo u svijetu te u Očevoj slavi u vječnosti za svakoga od nas pripremio mjesto.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Kako se (ne) radi
  U sredinama u kojima je došlo do promjene vlasti, kao što su Zagreb i Split, provjerava se što se i kako do sada radilo, odnosno što se namjeravalo raditi kako…
 • Odgovor odvjetnika Hrvoja Petrića na kolumnu "Drsko i bolesno" Ivice Kruhoberca
  Slučaj "psihijatar" je razburkao strasti, ne samo u Varaždinu, već i na nacionalnoj razini posebice s obzirom da je nedavno obilježen međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama pa je…
 • Balans
  Zatvaraju se sve tržnice i objekti u sklopu njih, i zbog loše organizacije i zbog nepoštivanja naših mjera. To je već sada na snazi, a od jutra će biti zabranjeno…
 • Tko je zapravo bolestan ili što je pozadina (ne)očekivano dobrog rezultata I. Čehoka?
  Što je pozadina (ne)očekivano dobrog rezultata Ivana Čehoka i njegove liste na nedjeljnim izborima? Pišući o popularnosti Čehoka, kao i Bandića te Keruma, komentatorica Novog lista tri je dana prije…
 • Zastupnici šute, usprkos svemu
  Tko može bilo što opravdano zamjeriti zastupniku Tomislavu Sauchi, ako je u Hrvatskom saboru glasovao uistinu po svojoj savjesti, odnosno u skladu sa činjenicama i kako ih on vidi? Ne…