Vlada prihvatila važnu mjeru za pomoć ugostiteljstvu na inicijativu Reformista

VV | 1.2.2021. u 21:37h | Objavljeno u Aktualno

Na inicijativu Narodne stranke – REFORMISTI Vlada Republike Hrvatske prihvatila je važnu mjeru za pomoć ugostiteljstvu. Mjera se odnosi na naknadu za podmirenje fiksnih troškova poput najma prostora, pričuve, električne energije, vode, plina i komunalnih troškova a koja će se od sada isplaćivati poduzetnicima koji upute zahtjev prije plaćanja pristiglih računa.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić konkretne mjere za pomoć pogođenom sektoru predložio je na sastanku Vlade RH s koalicijskim partnerima te na sastanku s ministrom financija Zdravkom Marićemkojima su prethodili sastanci župana Čačića i saborske zastupnice Martinčević s predstavnicima Udruge Glas poduzetnika, Udrugom ugostitelja kontinentalne Hrvatske u osnivanju, brojnim gospodarstvenicima i poduzetnicima.

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević je u četvrtak, 28. siječnja, u Saboru predstavila 4 konkretne mjere pomoći, od kojih je ključna mjera ona za isplaćivanje naknada prije plaćanja pristiglih računa, usvojena.

 - Iznimno je važno da je Vlada prepoznala i usvojila ovu inicijativu ali očekujemo da se i s preostale tri mjere, a to su da se naknade od 4000 kn počinju isplaćivati unutar maksimalno 30 dana, da se odmah s bankama krene u dogovor za stupanje na snagu moratorija za otplatu kredita te da se osnuje jamstveni fond za osiguranje likvidnosti, krene u realizaciju. Ukoliko se nastave trendovi povoljnije epidemiološke situacije, očekujemo i popuštanje mjera što bi značilo rad u punom kapacitetu u predsezoni i sezoni za naše ugostitelje – zaključila je Martinčević.