Sadržaj s oznakom: vrt

Postoji oko 300 vrsta agave, a njihove veličine se kreću od nekoliko centimetara do pet metara. Najpopularnije biljke za uzgoj kod kuće, u zatvorenom prostoru, su male i sporo rastuće biljke.

Posvetimo pažnju našim vrtovima, okućnicama i terasama

Iako će vam klivija oprostiti povremeno zanemarivanje, briga za nju ipak je važna, ali i relativno jednostavna.

Cvijet kalanhoje vrlo je cijenjen i popularan među vrtlarima zbog dugotrajnosti cvjetova i privlačnog lišća. Vole je i uzgajivači jer brzo procvjeta i jako dobro se prodaje tijekom božićnih blagdana uz ostalo sezonsko cvijeće.

Za koju ćemo se varijantu odlučiti ovisi o vrsti i veličini sadnice koju želimo posaditi, a veliku ulogu ima i cijena. Sadnice u loncima obično su višestruko skuplje od sadnica golog korijena.

Ova grmolika trajnica daje mnoštvo cvjetova i to od lipnja do kraja listopada, a svakom će vrtu dati poseban, pomalo rustikalan izgled.

Biljke koje rastu na mjestu okrenutom prema istoku i sjeveru cvjetaju nešto kasnije nego one na sunčanom položaju, a zapadna pozicija, s puno popodnevnog sunca, najbolja je za biljke. Često zbog toga nisu izložene kasnijem mrazu koji bi ih mogao oštetiti.

Krizanteme u našim krajevima cvatu upravo u studenom pa stoga ne čudi da su ih ljudi počeli nositi na groblja svojih voljenih i da su postali nezaobilazni ukras svisvetskih aranžmana.
Jesen je najbolje vrijeme za sadnju ruža, najprodavanijeg cvjetnog grma u Europi. Ruže posađene u jesen u prvoj su godini bujnije i bogatije cvatu. Prednost pred proljetnom sadnjom ima i sadnja u prosincu, ukoliko to vrijeme dozvoljava.

Obratite pažnju na koji se način boja lišća i cvijeta vaše nove biljke uklapa uz boju fasade kuće. Informirajte se o tome što sve biljci treba za rast i razvoj, kakva će u budućnosti postati i koliko joj vremena za to treba.

Kad biljku preselite u sobu, izaberite prostoriju s puno svjetla. Isto tako, važno je da cvijet nije izložen strujanju zraka iz ventilatora, klimatizacije ili prolaza, jer i to može utjecati na sušenje lišća.

Begonije se sade u tlo tek nakon što prođe posljednji mraz. Na jesen ih treba izvaditi iz zemlje i posaditi u tegle, potom im skratite izdanke na 10 cm i pospremite na toplo mjesto do sljedećeg proljeća.

Iako ne zahtjeva puno pažnje, o njoj se ipak treba brinuti, ali na malo drugačiji način od klasičnih biljaka koje rastu iz zemlje u teglama.

Cvate od srpnja do rujna, a po dužini cvatnje konkurirati mu mogu samo ruže. Cvjetovi su pojedinačni na kratkim stapkama, široko zvončasti, do šest centimetara široki, bijeli, grimizni, ljubičasti ili rozi s kontrasno obojenom sredinom.

Vrtni centar Iva iz Štefanca, pored Čakovca, donosi savjete o uređenju vrta ukrasnim kamenjem. Ukoliko ste u procesu uređenja dvorišta i dobro bi Vam došla neka ideja, u Ivi predlažu lomljeni bijeli kamen ili oblutke. Ove vrste kamena možete koristiti kao površinski sloj za staze, putiće, kao obrub za cvjetne gredice, u posudama ili samostalno.

Biljke koje preferiraju hladnije uvjete imaju koristi od sunca u jutarnjim i popodnevnim sjenama tijekom vrućeg dana

Stranica 1 od 2