AGAVA U prirodi narastu i do 9 metara u visinu, a često krase zimske vrtove i kamenjare

VVM | 26.2.2023. u 15:45h | Objavljeno u Sponzorirano

Postoji oko 300 vrsta agave, a njihove veličine se kreću od nekoliko centimetara do pet metara. Najpopularnije biljke za uzgoj kod kuće, u zatvorenom prostoru, su male i sporo rastuće biljke.

Agava je biljka karakteristična za vruća podneblja i u prirodi raste samoniklo. Pripada porodici šparogovki, a ime je dobila prema grčkoj riječi agauos što znači uzvišen. Zahvaljujući svome soku, biljka se uzgaja i koristi u prehrani i kozmetici, ali je lijepa i kao dekorativna sobna biljka te često krasi zimske vrtove i dvorišta.

agave.jpg

Mesnato lišće

Kao trajnica raste blizu tla, a listovi tvore čvrstu rozetu. Zelenoplave su boje, mesnati, bodljikavi po bridovima i nazubljeni na vrhu. Listovi mogu narasti do dva metra u visinu, a biljka i do četiri metra u širinu. Vrlo dugo dozrijeva kako bi tek nakon osam do deset godina izrasla stabljika visine i do devet metara. Cvatnja traje dva do tri mjeseca te cvjeta malim žutim cvjetovima skupljenim u gusti cvat.

pexels-tharatip-sukee-866043_1.jpg

Biljka prirodno raste na području Meksika s kojeg se proširila na tropske i toplije krajeve diljem Amerika i Europe. Prirodno stanište su joj pustinje i sušna područja, a dobro uspijeva i na Mediteranu. U prirodi raste u grmovima i naizmjenično, najčešće na ogoljelim područjima. U nekim se dijelovima svijeta toliko udomaćila pa je, primjerice, u južnoj Italiji njezino lišće ishrana za koze. Također se sadi na područjima s rijetkom vegetacijom kako bi se spriječila klizišta.

Riječ je o biljci vruće i surove klime koja zimi ne podnosi niske temperature. Postoji oko 300 vrsta agave, a njihove veličine se kreću od nekoliko centimetara do pet metara. Najpopularnije biljke za uzgoj kod kuće, u zatvorenom prostoru, su male i sporo rastuće biljke, primjerice, nitaste, Funka, Tumi, kraljica Viktorija agava, dok su za plastenike poželjnije američka i parras agava.

succulent-g4a8f3c7d9_1920_1.jpg

Sadnja na proljeće

Agava je veoma jednostavna za uzgoj ako joj se osiguraju dobri uvjeti. Za njezinu sadnju najbolji su proljetni mjeseci. Agavi je potreban svjež zrak i puno sunčeve svjetlosti za sidrenje u tlu i snažan rast. Dobro raste na siromašnom i kamenitom tlu, pa se često uzgaja u ukrasnim kamenjarima. Odlično uspijeva na pjeskovitom tlu ili tlu u kojem se nalazi kamenje. Odgovaraju joj slabo kisela do neutralna, laka tla. Također, dobro podnosi sušu. Voli tla koja imaju dobru odvodnju i koja brzo upijaju vodu. Kod tla je važno paziti i na pH indeks jer joj odgovara od 7 - 8 pH. Također, ne voli glinasta i teška tla koja onemogućavaju korijenu da se pravilno razvije ili mogu dovesti do njegovog truljenja. Nakon kupnje, biljku je najbolje odmah presaditi u odgovarajuću zemlju. U specijaliziranim trgovinama može se kupiti posebno tlo za sukulente (juka, drakena, palme) ili ga možete sami pripremiti.

  • Dravska ulica 70, 40000 Cakovec, Strahoninec - Poleve
  • +385 (0)95 815 5258
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.vrtlarija-vijenac.hr