Rujansko iznenađenje u vrtu Terezije Herceg: Procvala trešnja na kraju ljeta! Foto: vv

Rujansko iznenađenje u vrtu Terezije Herceg: Procvala trešnja na kraju ljeta!

MGA | 12.9.2023. u 20:02h | Objavljeno u Društvo

Tako nešto nije doživjela u svojih gotovo osamdeset godina života

Gospođa Terezija Herceg iz Gornjeg Kneginca ovih je dana ostala iznenađena kad je u svom dvorištu na drvetu trešnje ugledala cvjetove, a potom i nekoliko zelenih plodova.

Tako nešto nije doživjela u svojih gotovo osamdeset godina života, kaže nam gospođa koja i danas vodi brigu o svome vrtu, cvijeću i voćkama koje ima u uredno održavanom dvorištu.

1693993101618.jpg

FOTO: Trešnja procvala u rujnu

- Na proljeće je trešnja dosta rano procvjetala, pa sam je zaštitila od mraza, tako da je kasnije imala puno ploda i dobro je rodila - objašnjava nam i pokazuje tanku, prozračnu tkaninu kojom je proljetos zaštitila svoju voćku komentirajući da je možda u tome razlog što je voćka ponovno procvjetala i krajem kolovoza.

Iako je trešnja na proljeće, u njezino pravo vrijeme za cvijet i dozrijevanje plodova, dobro rodila, na kraju su joj mnoge strunule i propale zbog obilnih kiša, dodaje ona.

Utjecaj klimatskih promjena gospođa Herceg vidi i na svome vrtu u kojeg ulaže puno truda i vremena, ali je zbog obilnih kiša i vrućina dobar dio povrća propao. U vrtu koristi samo prirodne sastojke za zaštitu biljki poput mlijeka, kojim šprica rajčice, i tekućinu u kojoj se namakala kopriva, za zaštitu bilja od nametnika.

No, s druge strane, u dvorištu joj posljednjih godina odlično uspjeva predivna pomalo egzotična biljka jarkoružičastih listova, čije je sjeme dobila od prijateljice iz Njemačke, ali joj nije znala naziv. Tako da pored starinskih ruža predivnog mirisa, koje je posadila još prije pedeset godina, lijepih kata i drugog cvijeća karakterističnog za naše podneblje, gospođa Terezija, sada uzgaja i trobojni amarant, kako smo kasnije otkrili.

1693993265979.jpg

FOTO: Odlično joj uspijeva pomalo egzotična biljka jarkoružičastih listova - trobojni amarant